Waren beleggers te voortvarend? Beurzen zakken diep weg door terugkeer coronazorgen

Na de Europese beurzen eerder op de dag donderden ook de Amerikaanse indexen maandagavond steil naar beneden. Beleggers vrezen dat de weg naar economisch herstel minder open ligt dan eerder gedacht, nu de zeer besmettelijke Delta-variant zowel in de VS als in Europa opgang maakt.

De New Yorkse beursindex Dow Jones-index stond maandag rond 7 uur ’s avonds met een verlies van circa 2,5 procent op de tabellen. Ook de andere Amerikaanse beursgraadmeters doken lager.

De Brusselse beurs ging eerder al, net als de omliggende Europese aandelenmarkten, fors in het rood. De Bel20-index eindigde een rode handelsdag met een verlies van 1,68 procent, bij een slotnotering van 4.085,34 punten. De psychologische kaap van 4.000 punten komt daarmee dichterbij. In de loop van de sessie was de graadmeter zelfs even 2,29 procent teruggevallen.

Vooral de beurskoersen van luchtvaartmaatschappijen en toerismebedrijven kregen grote klappen. Maar ook de banken stonden onder druk, wellicht omdat hun winsten afhangen van de conjunctuur. Hoe slechter de economie draait, hoe groter de kans op wanbetalingen.

Onberekenbare Delta-variant

De opstoot van pessimisme heeft veel te maken met de onberekenbaarheid van de Delta-variant. Beleggers hadden er geen rekening mee gehouden dat er midden in de zomer een grote coronapiek kon zijn in Europa en de Verenigde Staten. De variant rukt echter snel op in de Verenigde Staten terwijl de vaccinaties er stokken, vooral door politieke tegenstellingen. Het Democratische kamp is massaal voor, maar een groot deel van het Republikeinse publiek is niet van plan zich te vaccineren.

Dat is een flinke streep door de rekening van veel aandelenbeleggers. Velen liepen de voorbije maanden al flink vooruit op een toekomstig economisch herstel en stijgende bedrijfswinsten. De eerste indicaties van het eerste en tweede kwartaal gaven hen daarin ook gelijk. Maar nu neemt de vrees toe dat de Delta-variant tot veel zand in de economische machine zal leiden.

Almaar meer beleggers lijken voortaan een nieuwe opstoot van de pandemie in te calculeren, op de eerste plaats bij de niet-gevaccineerden. Dat heeft vrijwel meteen gevolgen voor de hele economie, omdat sommige overheden dan weer zullen overgaan tot beperkende maatregelen voor sectoren als horeca, toerisme en entertainment.

Meer