Wanneer komt er 5G in vliegtuigen? Boeing- en Airbus-CEO’s vragen om uitstel

De CEO van Boeing Dave Calhoun en de CEO van Airbus Americas Jeffrey Knittel vragen de regering-Biden om de geplande uitrol van nieuwe draadloze 5G-diensten voor hun vliegtuigen uit te stellen. Het zou namelijk een gevaar zijn voor de veiligheid. Dat bericht Reuters.

“5G-interferentie kan een nadelige invloed hebben op het vermogen van vliegtuigen om veilig te opereren”, aldus de CEO’s in een brief aan de Amerikaanse regering die Reuters kon inkijken. “5G kan een enorme negatieve impact op de luchtvaartindustrie hebben.”

“Catastrofale mislukking van de overheid”

In de brief wordt een analyse aangehaald van handelsgroep Airlines for America (A4A). Die zegt dat als de 5G-richtlijn van 2019 van kracht was geweest, ongeveer 345.000 passagiersvluchten en 5.400 vrachtvluchten te maken zouden hebben gehad met vertragingen, omleidingen of annuleringen.

Als 5G in 2022 wordt uitgerold zoals gepland, zouden nog steeds honderdduizenden passagiers met dezelfde problemen geconfronteerd worden, zei ook United Airlines-CEO Scott Kirby vorige week in een hoorzitting van de Senaat.

“Het zou een catastrofale mislukking van de overheid zijn”, zei Kirby, die voorspelde dat de uitrol van 5G ongeveer 4 procent van alle vluchten zou beïnvloeden.

De Air Line Pilots Association zei maandag dat luchtvaart- en communicatieregelgevers zich in een impasse bevinden. “Dat is een groot probleem voor passagiers, verladers en de Amerikaanse economie”, zei de groep.

FAA

Niet alleen de vliegtuigbouwers uiten hun bezorgdheid. Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) vraagt om voorzichtigheid. De FAA heeft in zijn recente luchtwaardigheidsrichtlijnen gewaarschuwd dat 5G-interferentie kan leiden tot omleidingen van vluchten.

Toch is de organisatie ervan overtuigd dat 5G een toekomst heeft in de luchtvaart. “De FAA is van mening dat de uitbreiding van 5G en de luchtvaart veilig naast elkaar zullen bestaan.”

Ongeveer een week voordat de technologie op 5 januari wordt uitgerold, zal de FAA naar verwachting waarschuwingen naar piloten sturen over welke luchthavens 5G-gerelateerde beperkingen zullen zien, aldus de Wall Street Journal.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20