Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Walmart zet verkoop handvuurwapens volledig stop

Logo Business AM
Economie

03/09/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De Amerikaanse retailer Walmart schroeft de verkoop van wapens en munitie verder terug. De keten vraagt aan zijn klanten ook om zich in zijn winkels van een zichtbare wapendracht te onthouden. Daarmee reageert de keten op de schietpartij begin augustus in een Walmart in El Paso (Texas), waarbij tweeëntwintig doden vielen. Tevens vraagt het bedrijf dat het Amerikaanse Congress in de wapenwetten grotere veiligheidsmaatregelen zou introduceren.

Walmart, de grootste retailer van de Verenigde Staten, zegt de verkoop van munitie voor handvuurwapens stop te zullen zetten nadat de huidige voorraden zijn uitgeput. Tevens kondigde de keten aan in zijn winkels in Alaska niet langer handvuurwapens te zullen verkopen. Dat is momenteel nog de enige Amerikaanse staat waar Walmart dit type wapens te koop aan biedt.

Wel blijft de keten jachtwapens en shotguns verkopen. Ook de munitie voor deze wapens blijft verder in het aanbod. Klanten met een vergunning mogen in de winkels ook in de toekomst wapens op een verdekte manier blijven dragen.

Complexe materie

Doug McMillon, chief executive van Walmart, benadrukte in een nota aan het personeel dat het nieuwe beleid een reactie is op de schietpartij in zijn winkel in El Paso, maar ook op de recente massamoorden in Dayton, Midland en Odessa.

“We hebben hier te maken met een complexe situatie waarvoor geen eenvoudige oplossing bestaat,” aldus McMillon. “Walmart probeert daarbij constructieve stappen te nemen om het risico op een herhaling van deze feiten te vermijden. Een status-quo is onaanvaardbaar.”

Walmart heeft in de Verenigde Staten op de markt voor vuurwapens een aandeel van 2 procent. Dat heeft de onderneming recent zelf gemeld. Walmart behoort naar eigen zeggen niet tot de drie grootste wapenverkopers van het land. Wel heeft de onderneming naar eigen een aandeel van ongeveer 20 procent in de verkoop van munitie. Dat aandeel zal volgens McMillon door de nieuwe maatregelen worden herleid tot een niveau tussen 6 procent en 9 procent.

McMillon benadrukte wel dat Walmart geen klanten van zich wil vervreemden. “We zullen gezagsgetrouwe klanten met respect behandelen,” betoogde de chief executive. “Elke confronterende benadering zal worden vermeden. Ons resterende assortiment zal nog meer gericht zijn op de behoeften van jagers en sportschutters.”

Witte Huis

McMillon zei aan het Witte Huis en leiders van het Amerikaanse Congres een schrijven met een oproep tot actie te hebben gericht. Daarbij heeft hij naar eigen zeggen aangestuurd op het gebruik van gezond verstand bij de evaluatie van veiligheidsmaatregelen rond vuurwapens.

Onder meer zou volgens McMillon opnieuw het verbod op aanvalswapens moeten worden besproken. Bij aanvragen voor wapenvergunningen zouden volgens hem ook intensievere achtergrondcontroles moeten gebeuren. 

Na de schietpartij in El Paso ondervond Walmart heel wat druk om vuurwapens uit zijn fysieke winkels te verwijderen. Het bedrijf kreeg ook heel wat kritiek voor de online verkoop van t-shirts met slogans die de wapenhandel steunden. Onder meer de American Federation of Teachers vroeg de keten om in zijn winkels een einde te maken aan de verkoop van wapens.

Vuurwapens behoorden al tot het aanbod van de eerste winkels van Walmart. Vier jaar geleden stopte het bedrijf echter met de verkoop van aanvalswapens. Ook verhoogde de keten de vereiste leeftijd voor de aankoop van een vuurwapen tot eenentwintig jaar.

In het midden van de jaren negentig stopte Walmart al de verkoop van handwapens. Alleen Alaska vormde daarop tot nu toe een uitzondering. Een vuurwapen wordt ook alleen verkocht wanneer een achtergrondcontrole een positieve evaluatie heeft geboden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks