Amerikanen kunnen vanaf 1 augustus hun eigen wapen 3D-printen

Vanaf begin augustus kunnen mensen in de Verenigde Staten driedimensionale technologieën (3D) gebruiken om hun eigen pistool af te drukken. Dat is het resultaat van een schikking tussen het Amerikaanse ministerie van justitie en het bedrijf Defense Distributed, dat een 3D-techniek ontwikkelde om wapens te drukken.

De uitspraak is het resultaat van een meerjarige kruistocht onder leiding van Cody Wilson, lobbyist voor het recht op wapenbezit en oprichter van Defense Distributed. Met de nieuwe wet kan het bedrijf gedetailleerde blauwdrukken publiceren voor wapens die iedereen met toegang tot een 3D-printer kan maken. De wapens zijn niet traceerbaar en niet geregistreerd.

Cody Wilson en Hatreon

Cody Wilson is de maker van het crowdfundingplatform Hatreon, dat haat probeert te verspreiden. Critici noemen hem een van de gevaarlijkste mensen op internet. Wilson heeft zes jaar geleden Defense Distributed opgericht om zelfgemaakte wapens voor iedereen beschikbaar te maken. Het volgende jaar introduceerde het bedrijf met de Liberator zijn eerste product.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dwong Wilson echter om de blauwdrukken van het internet te verwijderen. Wilson ging in hoger beroep tegen het besluit van de Amerikaanse overheid. Hij voerde aan dat de publicatie van digitale blauwdrukken van automatische wapens online gewoon een uiting was van de rechten van vrije meningsuiting. Uiteindelijk werd een uitspraak in zijn voordeel gedaan. 

Encyclopedie van vuurwapens

Dankzij verbeterde 3D-printtechnologie en deze nieuwe wet vereist het omzetten van digitale schema’s in reële wapens alleen een internetverbinding en een 3D-printer. Defence Distributed creëerde zelfs een gespecialiseerde machine – de Ghost Gunner – die het afdrukken voor zijn rekening neemt.

Na de juridische zege tegen de Amerikaanse overheid herlanceerde het bedrijf Defcad, een uitgebreide vuurwapensencyclopedie met geweren die variëren van AR-15’s tot Beretta’s. De website staat ook open voor uploads en zal vanaf augustus worden gedownload.

Anonieme, niet-traceerbare wapens

Om het aantal massaschietpartijen in de Verenigde Staten te verminderen – het aantal doden en gewonden bij dergelijke incidenten ligt er immers vijfentwintig keer hoger dan in andere landen met een hoog inkomen – debatteren de politici over strategieën om het wapenbezit te controleren. Suggesties variëren van achtergrondcontroles, een verbod op aanvalswapens, minimumleeftijdsvereisten en alle waarschuwingssystemen. 

“Maar al deze maatregelen zijn onmogelijk als anonieme wapenmakers niet-traceerbare wapens in hun garages kunnen downloaden en afdrukken,” waarschuwen critici.

Zo werk het 3D-printen van wapens:

Meer