Key takeaways
- Minister Yves Coppieters heeft een stuurgroep opgericht om de armoede in Wallonië te bestrijden.
- De stuurgroep bestaat uit 20 leden en moet zorgen voor een gecoördineerde aanpak om de strategie te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren.
- Thematische werkgroepen zullen zich richten op specifieke determinanten zoals huisvesting, werkgelegenheid en gezondheid, en zullen prioritaire acties en evaluatie-indicatoren identificeren.
Een nieuwe strategie voor armoedebestrijding in Wallonië werd gelanceerd met de oprichting van een stuurgroep door minister Yves Coppieters. De stuurgroep, die bestaat uit 20 leden waaronder experts, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en academische instellingen en vertegenwoordigers van verschillende overheidsdiensten, moet zorgen voor een gecoördineerde en impactvolle aanpak. De stuurgroep is onder andere verantwoordelijk voor het coördineren van de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de strategie, het waarborgen van de strategische samenhang en het bevorderen van een participatieve methodologie.
Armoede in Wallonië aanpakken
Dit initiatief wordt gedreven door de dringende noodzaak om de armoede in Wallonië aan te pakken, waar 15,3 procent van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Factoren zoals eenoudergezinnen en jeugdwerkloosheid dragen bij tot intergenerationele cycli van armoede. Ondanks de economische groei hebben kwetsbare bevolkingsgroepen daar niet in gelijke mate van geprofiteerd. De strategie probeert ongelijkheid te verminderen en te voorkomen dat mensen in armoede vervallen door zich te richten op belangrijke gebieden zoals huisvesting, gezondheidszorg, werkgelegenheid, toegang tot sociale uitkeringen en preventieve maatregelen.
Uitvoering en samenwerking
Om dit te bereiken zullen thematische werkgroepen zich richten op specifieke determinanten zoals huisvesting, werkgelegenheid en gezondheid, waarbij prioritaire acties en evaluatie-indicatoren worden vastgesteld. De betrokkenheid van experts die uit de eerste hand ervaring hebben met armoede zorgt ervoor dat de maatregelen gericht zijn op echte behoeften. De samenwerking tussen Wallonië en andere overheidsniveaus zal ook worden versterkt om de synergie en de impact te vergroten.
Tijdlijn en doelstellingen van de strategie
De uitvoering van de strategie zal in twee fasen verlopen: een diagnose- en ontwerpfase (oktober 2024 – september 2025), gevolgd door een implementatiefase (september 2025 – 2029). Het eerste diagnoserapport zal op 13 januari 2025 aan de stuurgroep worden voorgelegd. Minister Yves Coppieters benadrukt dat deze ambitieuze strategie een keerpunt betekent in de aanpak van armoede in Wallonië, omdat ze verschillende belanghebbenden samenbrengt om een gecoördineerde en doeltreffende respons uit te werken die is afgestemd op de realiteit van de regio.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!