Key takeaways
- Een samenwerking tussen Volksgezondheid, Gehandicaptenzorg, Jeugdhulp en de AVIQ is gericht op het bieden van gerichte ondersteuning aan kinderen met een handicap of psychische problemen.
- Een administratieve samenwerkingsovereenkomst wordt ontwikkeld om de coördinatie van diensten en middelen tussen Jeugdhulp, de AVIQ en ONE te begeleiden.
- Er wordt een uitgebreide procedurehandleiding opgesteld om ervoor te zorgen dat professionals effectief contact kunnen leggen met partners voor de specifieke behoeften van elk kind.
Het welzijn van kwetsbare kinderen en jongeren met zowel een handicap als geestelijke gezondheidsproblemen is een gedeelde zorg voor verschillende sectoren. Om deze complexe situatie aan te pakken, is er een ongekende samenwerking ontstaan tussen Gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Jeugdhulp en het AVIQ (Agence wallonne pour l’intégration et la qualification des travailleurs sociaux).
Dit initiatief is gericht op het bieden van gerichte ondersteuning en het bevorderen van een cultuuromslag in de manier waarop deze mensen worden verzorgd. De behoefte aan adequate zorg en levensruimtes die zijn afgestemd op hun unieke behoeften is van het grootste belang. Deze kinderen en jongeren hebben vaak complexe, multisectorale coördinatie van zorg nodig vanwege de gecombineerde aard van hun uitdagingen. Een naadloos traject door crisissituaties is cruciaal om verstoringen in hun ondersteuningsnetwerk te voorkomen.
Samenwerking tot stand brengen
Een recente intersectorale bijeenkomst bracht de belangrijkste belanghebbenden samen, waaronder Valérie Lescrenier, vicevoorzitter verantwoordelijk voor Jeugdhulp, Yves Coppieters, minister van Volksgezondheid, vertegenwoordigers van de Franstalige Unie van Jeugdmagistraten (Union francophone des magistrats de la Jeunesse) en de Unie van Adviseurs en Directeurs van Jeugdhulp (UCD), evenals de AVIQ en ONE.
Uit deze bijeenkomst kwamen concrete oplossingen naar voren en een toezegging om een eerder opgesteld protocol voor een ministeriële overeenkomst in 2024 uit te voeren. Een belangrijke stap is de ontwikkeling van een bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst tussen Jeugdhulp, de AVIQ en de ONE. Deze overeenkomst zal richting geven aan de coördinatie van diensten en middelen.
Oplossingen implementeren
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een uitgebreide procedurehandleiding voor professionals uit verschillende sectoren die betrokken zijn bij de zorg voor deze kinderen en jongeren. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat professionals effectief contact kunnen leggen met de meest geschikte partners voor de specifieke behoeften van elk kind of elke jongere. Het schetst intersectorale ondersteuningsmechanismen en -processen, waardoor een gestroomlijnde aanpak van deze complexe situaties mogelijk wordt.
Verder zullen de bestaande mobiele interventieteams (CMI) van het AVIQ worden versterkt en uitgebreid met leden van Jeugdhulpverlening. Deze interdisciplinaire aanpak combineert expertise op het gebied van handicaps, geestelijke gezondheid en onderwijs om holistische ondersteuning te bieden in hun leefomgeving. De samenwerking tussen deze teams en Jeugdhulp zal nu formeel worden vastgelegd.
Toezegging op lange termijn
Er wordt ook een baanbrekend initiatief ontwikkeld – een crisiswoonunit die medegefinancierd wordt door de drie sectoren (Jeugdhulp, Geestelijke Gezondheid en Handicap) in een AVIQ-gebouw in de provincie Waals-Brabant. Deze eenheid, die in 2025 operationeel moet zijn, heeft als doel 6 tot 8 woonplaatsen te creëren binnen een structuur die bemand wordt door professionals uit alle drie de sectoren.
Daarnaast heeft Jeugdhulp extra personeel aangevraagd bij de FOD Volksgezondheid (Belgische Federale Overheidsdienst). Deze federale agenten zullen rechtstreeks verbonden zijn met ziekenhuizen, zodat kinderen en jongeren vlotter kunnen worden doorverwezen naar de meest geschikte voorzieningen.
Toekomstperspectieven
Deze ambitieuze maatregelen betekenen een verschuiving in de aanpak, waarbij alle belanghebbenden in staat worden gesteld een zinvolle bijdrage te leveren aan de ondersteuning van gezinnen en zorginstellingen. Valérie Lescrenier benadrukt dit als een “belangrijke vooruitgang” in de ondersteuning van deze kwetsbare jongeren en erkent de samenwerkingsgeest tussen verschillende sectoren.
Yves Coppieters, minister van Gezondheid en Handicap, onderstreept het belang van het overschrijden van administratieve grenzen voor deze kinderen en jongeren. Hij benadrukt het transformerende karakter van deze intersectorale aanpak, die de unieke behoeften van elk individu erkent en expertise in geestelijke gezondheid, handicap en onderwijs combineert om een ondersteunende en hoopvolle omgeving te creëren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!