Wall Street-werknemers kijken uit naar vetste bonussen sinds 2009

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft er een druk jaar opzitten. Bankiers en handelaars kunnen dan ook uitkijken naar de grootste loonbonussen sinds de periode voor de Kredietcrisis.

Wall Street is booming. Een recordaantal investeringen en beursintroducties betekent ook een vette bonus voor de werknemers van het hart van de Amerikaanse financiële wereld. 

Volgens een rapport van betaaladviesbureau Johnson Associates zullen verzekeraars voor investeringsbanken bonussen ontvangen die op een jaar tijd met 30 tot 35 procent zijn aangezwollen. Adviseurs voor diezelfde banken en aandelenhandelaren zullen 20 tot 25 procent meer ontvangen op het bonusgedeelte van hun loon.

Werken in het financiële wereldje is dan ook geen koud kunstje. De plotselinge heropleving van de business-activiteit van dit jaar heeft zich voor vele Wall Street-werknemers vertaald in een ongekende werklast. Daarbij komt ook een extreem competitieve banenmarkt te kijken, waarbij bedrijven alles inzetten om toptalent te rekruteren en te behouden.

Het gulle geldbeleid van de Fed

De verwachte loonstijgingen van dit jaar zijn de grootste sinds 2009. Toen waren de loonbonussen al 30 tot 60 procent hoger dan het voorafgaande jaar. Opvallend is dat 2020, het jaar waarin de wereld vooral geteisterd werd door Covid-19, een periode was waarin de economische activiteit zo laag was dat extra stimulansen voor bankiers en handelaars bijna volledig uitgesloten waren. 

Daarentegen zijn de bedrijfsresultaten van dit jaar uitstekend geweest, staat te lezen in het rapport. De aandelenmarkt profiteert nog steeds begerig van het gulle geldbeleid van de Federal Reserve (Fed), wat sterke dagelijkse handelsvolumes aanwakkert.

Hoe lang duren de gouden tijden nog?

Niet alleen de bonussen zitten trouwens in de lift, ook het gemiddelde salaris van werknemers op Wall Street stijgt. Zo trok grootbank Goldman Sachs het loonpakket van beginnende bankiers op van 85.000 naar 110.000 dollar. In de gehele financiële sector is het gemiddelde loon met meer dan 3 tot 7 procent gestegen, weet CNBC.

Maar hoe lang kan dat mooie liedje nog blijven duren? De bonussen werden laatst tijdens de Kredietcrisis stevig afgebouwd. Voor volgend jaar zijn de vooruitzichten al minder optimistisch. “Ik denk niet dat de bonussen volgend jaar zullen blijven toenemen. Het lijkt erop dat dit een tijdelijke versnelling was. Ik denk dat 2022 wel nog steeds een goed jaar zal zijn,” zei Johnson Associates-directeur Alan Johnson.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20