Wall Street beleeft slechtste week sinds financiële crisis, Europese en Japanse beurzen in hetzelfde bedje ziek

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag in vrije val geraakt door zorgen over het oprukkende coronavirus. De belangrijkste graadmeters verloren deze week al meer dan 10 procent. Wall Street beleefde haar slechtste week sinds de financiële crisis van 2008.

De Dow-Jonesindex sloot donderdag 4,4 procent lager op 25.766,64 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor ook 4,4 procent tot 2.978,76 punten en techbeurs Nasdaq speelde op de composite-index 4,6 procent kwijt op 8.566,48 punten.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) liet weten dat de uitbraak van het virus tot flinke verstoringen in de aanvoer van handelswaar vanuit met name Azië zal leiden. Daardoor zal de afname van de wereldhandel de komende maanden waarschijnlijk doorzetten.

Welke bedrijven incasseren de grootste verliezen?

Bij de bedrijven daalde Best Buy 4,7 procent De onderneming haalde een hogere vergelijkbare omzet en winst, maar waarschuwde tegelijkertijd voor de impact van het nieuwe coronavirus. Techreus Microsoft gaf aan door het virus de doelen voor zijn pc-tak niet te gaan halen en werd 7,1 procent lager gezet. Apple-baas Tim Cook gaf juist aan dat de productie in China weer op gang kwam. Desondanks werd Apple 6,5 lager gezet.

AB InBev, dat ook een notering heeft in New York, kelderde 9 procent. De grootste bierbrouwer ter wereld voelt de uitbraak van het nieuwe coronavirus in zijn resultaten en kampt met een aanzienlijke daling van de vraag in China. Betalingsverwerker PayPal (min 1,2 procent) kampt eveneens met tegenwind vanwege de epidemie. Het bedrijf verwacht dat zijn omzet geraakt wordt door de uitbraak. De snelle verspreiding van het Wuhan-virus zit internationale verkopen via het internet in de weg.

Telecombedrijven AT&T, Verizon, T-Mobile en Sprint leverden tot 3,7 procent in. De Amerikaanse telecomwaakhond FCC wil boetes van honderden miljoenen dollars opleggen omdat de bedrijven de locatiegegevens van hun klanten niet goed genoeg hebben beschermd.

Ook Japan en Europa delen in de klappen

Na een herstel op woensdag kleurden de Europese beurzen donderdag opnieuw felrood. De Bel20 verloor bijna 5 procent, mede als gevolg van het nieuws rond AB InBev. Ook Parijs (-3,9 procent), Londen (-3,7 procent), Frankfurt (-3,4 procent) en Milaan (-3,3 procent) stonden op verlies. Stoxx600, een index met de 600 grootste ondernemingen uit Europa, sloot af op 3,6 procent lager.

Ook vrijdag openden de Europese beurzen met dieprode cijfers. In Brussel ging de Bel20 met circa 4 procent verlies even onder de grens van 3.500 punten.

Ook Parijs (-3,3 procent), Amsterdam (-3,6 procent), Frankfurt (-3,8 procent) en Londen (-3,4 procent) doken in de eerste momenten van de handel de dieperik in.

De Turkse beurs krijgt nog een extra tik op vrijdag nadat bekend is geraakt dat in Syrië 33 Turkse soldaten zijn omgekomen bij een luchtaanval. De beurs van Istanboel opende 10 procent lager.

Ook de Tokyo Stock Exchange ging vrijdag in vrije val. Aan het einde van de transacties daalde de Nikkei-index, die 225 sterrenaandelen noteert, met 3,67 procent tot 21.142,96 punten. De bredere Topix-index daalde met vergelijkbare verhoudingen, -3, 65 procent op 1.510,87 punten.

De euro was 1,0995 dollar waard tegen 1,0975 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 5 procent minder op 46,32 dollar. Brentolie, de wereldwijde refererentie voor olieprijzen, werd 3,9 procent goedkoper op 51,34 dollar per vat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20