Een groep Taiwanese gevechtsvliegtuigen landden woensdag op een snelweg met veel belangstelling van de lokale bevolking. Waarom houdt het leger van het democratische eiland zich daar mee bezig?
De routine van de gevechtsvliegtuigen was onderdeel van de jaarlijkse Han Kuang-oefening waarbij men een Chinese invasie van het eiland simuleert, weet persagentschap AFP. Woensdagochtend namen verschillende vliegtuigen deel aan het spektakel in het zuidelijke arrondissement Pingtung terwijl Taiwanees president Tsai Ing-wen toekeek.
Taiwan staat al decennialang onder dreiging van de communistische regering in Peking, die het land beschouwen als onderdeel van hun territorium. De militaire spanning in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en het eiland, is de laatste maanden echter te snijden. Het bijna dagelijks binnendringen van het Taiwanese luchtruim is ondertussen een routineklus geworden voor de Chinese luchtmacht.
Eén van de twee China’s
Onder de “One China Policy”, die Peking afdwong binnen de Verenigde Naties, kan er maar één China bestaan, namelijk de Volksrepubliek China. De Republic of China, hoe Taiwan officieel noemt, bestaat ondertussen echter ook nog als een in de praktijk onafhankelijke democratische staat.
Die situatie is voor Peking onhoudbaar. Wie dan ook diplomatieke toenadering tot Taiwan zoekt vanwege sympathie met hun benarde situatie, of nauwere samenwerking met hun geavanceerde chipsector, krijgt flinke tegenwind van het communistische China.
Litouwen lonkt naar Taiwan
Onlangs besloten Taiwan en Litouwen om een representatief kantoor van Taiwan (lees een quasi-ambassade) in de Baltische staat te openen en een handelskantoor van Litouwen in Taipei. China reageerde woest en herriep prompt zijn ambassadeur uit Vilnius.
Peking zal Litouwen ook met een sanctie voorzien voor het steunen van de Taiwanese “separatisten”. Het zou de eerste keer zijn dat China een EU-land om de oren sloeg met een sanctie.
Lees ook: Amerika keurt deal van 750 miljoen dollar aan artilleriewapens voor Taiwan goed