Waarom kan je momenteel enkel grote potten Nutella kopen in de Colruyt?

Nutella-fans die onlangs een bezoekje hebben gebracht aan een winkel van Colruyt zullen het ongetwijfeld al opgemerkt hebben: de klassieke potten van het populaire chocopastamerk (400 gram) zijn uit de rekken verdwenen.

Op dit moment kan je in de filialen van de grootwarenhuisketen Colruyt enkel potten van 900 gram kopen als je Nutella op je boterham wilt smeren. Voorts hebben veel winkels van de keten de potten op de onderste schap gezet. Dat komt omdat er een discussie aan de gang is tussen Colruyt en de producent van de populaire chocopasta.

Stijgende voedselprijzen

“Het is niet de eerste keer dat Colruyt moeilijke onderhandelingen voert met bepaalde producenten”, zei retailexpert Stefan Van Rompaey in een reactie aan VTM Nieuws. Vorig jaar had Colruyt bijvoorbeeld ook al producten van Coca-Cola uit de rekken gehaald omdat er tijdelijk geen akkoord was over de commerciële voorwaarden.

“We kunnen niet met zekerheid zeggen dat Colruyt de producten uit de rekken heeft gehaald, of als dat gebeurd is op vraag van Nutella. Maar het is wel duidelijk dat de onderhandelingen niet naar wens verlopen”, vervolgde Van Rompaey.

Stijgende kosten

Op dit moment onderhandelen de winkelketens met de producenten over de prijzen van volgend jaar. Kans is bijzonder groot dat die zullen stijgen. De afgelopen maanden zijn de grondstof- en transportprijzen immers gevoelig gestegen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties ( FAO ) hebben in oktober al gewaarschuwd voor stijgende voedselprijzen. Ook de stijgende energieprijzen wegen op de winstmarges.

Van Rompaey benadrukte dat de winstmarges op Nutella hoe dan ook klein zijn. “Nutella is een heel bekend product. Elk gezin kent daar dus ook de prijs van. Het is net op basis van dergelijke producten dat gezinnen de prijsverschillen tussen de verschillende winkels kunnen zien”, aldus de expert. “Er moet wel een akkoord uit de bus komen, maar dat kan weken tot maanden duren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20