Tarwe, palmolie, koffie, suiker: na de explosie van de energieprijzen, de explosie van de voedselprijzen?

Zowel het IMF als de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties ( FAO ) luiden de alarmbel. Slechte oogsten, verstoringen van de bevoorradingsketen en een grote vraag drijven de voedselprijzen op.

De FAO-index heeft zijn hoogste niveau in tien jaar bereikt. Grondstoffen zoals tarwe of palmolie kunnen niet aan de vraag voldoen, wat de voedselprijzen opdrijft. De prijzen zijn in een jaar tijd met 32,8 procent gestegen. De index – op 130 punten – is nu slechts 7 punten verwijderd van zijn piek in 2011.

De oorzaken zijn bekend. Extreme weersomstandigheden hebben er veel mee te maken: regen, droogte, tyfoons en orkanen. In 2021 was het orkaanseizoen van dien aard dat er niet genoeg namen waren om het aantal orkanen in de Noord-Atlantische Oceaan – 19 in totaal – op te sommen. Overstromingen in Duitsland, droogte in India, vorst in Brazilië, grote vraag uit China voor zowel menselijke als dierlijke consumptie… al deze factoren drijven de prijzen op. Om nog maar te zwijgen van de bevoorradingsketen, die ook zwaar getroffen is, met overbelaste scheepvaart.

Alles is verbonden

Als gevolg daarvan kunnen de landbouwgrondstoffen de grote vraag niet bijhouden. Dit is reeds te zien in de rekken van de supermarkten, waar de prijzen van groenten en fruit de pan zijn uitgerezen. Maar dat niet alleen: koffie, suiker, katoen, haver, dierlijk vlees… de kostenstijging moet worden gezien als “een signaal, geen ruis”, aldus JP Morgan. Net als de explosie van de energieprijzen zal deze situatie volgens de bank de groei afremmen, met een druk op de koopkracht van de huishoudens, een hoge inflatie, mogelijke overloopeffecten op de rentetarieven en uiteindelijk een gebrek aan vertrouwen bij de huishoudens, waardoor de consumptie daalt.

Volgens het Franse Institut national de la statistique et des études économiques, dat door Capital wordt geciteerd, duurt het doorgaans twee tot drie kwartalen voordat een stijging van de prijzen van levensmiddelen aan de consument wordt doorberekend. “In 2008 heeft de oververhitting van de landbouwmarkten wereldwijd ertoe geleid dat de voedselprijzen (exclusief dranken) in Frankrijk met 5,2 procent zijn gestegen (ten opzichte van 2007), waaronder +9,7 procent voor zuivelproducten, +9,6 procent voor oliën en vetten, en +6 procent voor brood en granen (inclusief beschuit, gebak, meel en pasta),” voegt John Plassard, econoom bij Mirabaud Securities, hieraan toe.

Dus het ergste moet misschien nog komen. Tenzij deze prijsstijging ons dwingt lokaal te consumeren.

Lees ook:

(bzg)

Meer