Waarom je niet tot 2022 moet wachten om je volgende smartphone te kopen

Door investeringen van halfgeleiderproducenten om de productie te verhogen, kan niet uitgesloten worden dat de smartphoneprijzen in 2022 zullen stijgen. Halfgeleiders zijn een belangrijk materiaal voor de productie van chips.

De halfgeleidermarkt werd in 2020 door elkaar geschud en is daar vandaag nog steeds niet volledig van hersteld. Daar zijn verschillende redenen voor. De coronacrisis staat uiteraard niet los van dit tekort aan chips – bevoorradingsproblemen, een grotere vraag naar PC’s en tablets – maar ook van de historische droogte aan het begin van het jaar die Taiwan, waar de belangrijkste halfgeleidersgieterijen zijn gevestigd, heeft getroffen. Dit tekort heeft reeds geleid tot een lichte stijging van de prijs van sommige componenten voor elektronische apparatuur, maar de situatie zou volgend jaar nog kunnen verslechteren.

Volgens de nieuwssite Nikkei, die bronnen dicht bij de zaak citeert, kan een aanzienlijke stijging van de prijzen van smartphones in 2022 niet worden uitgesloten, als gevolg van oplopende chipprijzen, essentiële onderdelen van smartphones.

Chips tot 20 procent duurder

Een van de grootste halfgeleiderproducenten, het Taiwanese TSMC, is naar verluidt van plan zijn prijzen in het nieuwe jaar met 20% te verhogen. De reden hiervoor zou gedeeltelijk te wijten zijn aan de gestegen investeringskosten van de onderneming. Enkele maanden geleden kondigde TSMC aan dat het 100 miljard dollar zou investeren om zijn productiecapaciteit te vertienvoudigen. De Taiwanese onderneming zou een deel van deze investering doorrekenen in de prijs van haar onderdelen.

Ook moet worden opgemerkt dat TSMC niet de enige is die zijn prijzen verhoogt. Andere producenten hebben dit reeds gedaan en zullen dit wellicht in de komende maanden opnieuw doen indien het tekort aan halfgeleiders niet verbetert.

Door zijn prijzen naar boven bij te stellen zou TSMC ook de “dubbele boeking” proberen te bestrijden die door verscheidene van zijn afnemers wordt toegepast. Uit vrees voor een tekort aan halfgeleiders bestellen sommige bedrijven meer chips dan nodig is, wat de situatie uiteraard niet ten goede komt. Bovendien heeft de producent hierdoor geen nauwkeurige raming van de werkelijke vraag. De praktijk wordt ook sterk bekritiseerd door de marktspelers.

Aangezien het Taiwanese bedrijf bijna 50 procent van de markt in handen heeft, kan het zonder veel problemen de tarieven verhogen voor zijn klanten, waaronder Apple, Qualcomm en Nvidia. TSMC zou nog steeds toegeeflijker kunnen zijn tegenover zijn grootste klanten. Dit zou met name het geval zijn voor Apple, dat een bevoorrechte relatie met de fabrikant heeft.

Zullen de fabrikanten de kosten op zich nemen?

Op dit moment is er nog niets officieel. De situatie zou onveranderd kunnen blijven, maar als TSMC de prijs van zijn chips verhoogt, vraagt men zich af hoe smartphonefabrikanten zullen reageren. Zullen zij de prijs van hun producten gewoon verhogen en zo de last van TSMC’s beslissing op de schouders van de consument schuiven? Of zullen zij de hogere prijzen van de componenten op zich nemen om een teruglopende verkoop te voorkomen? Alleen de tijd zal het leren.

(NS, lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.