Waarom Israël de komst van toeristen uitstelt en nieuwe maatregelen overweegt

Voor de derde dag op rij telt Israël meer dan 100 nieuwe coronagevallen, terwijl het land er wekenlang slechts een handvol kon optekenen. De oorzaak? De Delta-variant, beter bekend als de Indiase variant.

De Israëlische premier Naftali Bennett kondigde gisteren het volgende aan: “Wegens bezorgdheid over de mogelijke verspreiding van de Delta-variant, heeft de regering de toegang van toeristen met een maand uitgesteld, tot 1 augustus”.

Voorts heeft de premier aangekondigd dat hij het dragen van verplichte mondmaskers binnen opnieuw zou overwegen als er in een periode van een week meer dan 100 gevallen zouden worden geregistreerd. Dat is al het geval op de luchthavens in het land.

Sommige toeristen zullen wel in de Hebreeuwse staat van boord kunnen gaan. Maar dan in kleine groepen, als ze gevaccineerd zijn en met twee PCR-testen, een bij vertrek en een bij aankomst.

Bovendien moeten gevaccineerde of genezen Israëli’s die in contact zijn gekomen met een gevaarlijke variant van het coronavirus ook in quarantaine. Wie de quarantaine aan zijn laars lapt, riskeert een boete van omgerekend 1.500 euro.

Delta-variant

Hoewel de Delta-variant als besmettelijker en resistenter wordt beschouwd, moet een en ander worden gerelativeerd. Op het hoogtepunt van de crisis telde Israël dagelijks 10.000 gevallen. Sindsdien is de epidemie teruggedrongen nu 59 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is. Ter vergelijking: België loopt nu op Europees niveau voorop met 30 procent van de bevolking die volledig gevaccineerd is.

Our World in Data

De Delta-variant is aan een opmars bezig in België en in onze buurlanden. In Frankrijk vertegenwoordigt het ongeveer 10 procent van de positieve gevallen en in sommige departementen (in de Landes) is de Delta-variant in de meerderheid. Die verhouding loopt waarschijnlijk gelijk met die in Duitsland, oordeelde de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran. In het Verenigd Koninkrijk is de variant nu dominant.

In België vertegenwoordigt de Delta-variant 15,7 procent van alle besmettingen, tegen 6 procent vorige week. (lb)

Meer