De Verenigde Staten (VS) maken nu donderdag het inflatiecijfer van januari bekend. Kans is zeer groot dat er opnieuw een record wordt gebroken. Dat inflatiecijfer zal mee bepalen in welke mate de Federal Reserve de rente zal opkrikken tijdens de volgende rentevergadering in maart.
Economen en beleggers wereldwijd zullen ongetwijfeld vol aandacht het rapport over het Amerikaanse inflatiecijfer in januari lezen nu donderdag. Experts bevraagd door het persagentschap Bloomberg vrezen dat de inflatie in januari zal uitkomen op 7,3 procent. Dat zou het hoogste cijfer zijn sinds het begin van 1982. In december bedroeg de Amerikaanse inflatie 7 procent.
25 basispunten hoger
Het is zo goed als zeker dat de Federal Reserve in maart de rente naar boven zal bijstellen. De vraag blijft natuurlijk hoe sterk de rente zal stijgen. Verwacht wordt dat Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, een renteverhoging van 25 basispunten zal aankondigen. Sommigen waarschuwen dat een verhoging met 50 basispunten niet is uitgesloten als blijkt dat het inflatiecijfer in januari een nieuw record heeft gebroken.
Verschillende bestuursleden van de Fed hebben vorige week al laten optekenen dat ze geen voorstander zijn van een verhoging met 50 basispunten. “Dat is niet mijn eerste voorkeur voor de volgende vergadering”, zei Raphael Bostic, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Atlanta, in een interview met Yahoo Finance.
Hoe dan ook dringt een verhoging zich op. De hoge inflatie knibbelt namelijk aan de koopkracht van de Amerikanen. Indien er niets wordt gedaan, is de kans groot dat de inflatie nog verder toeneemt.
Al zal Powell zeer voorzichtig te werk moeten gaan, want een te forse verhoging is niet zonder nefaste gevolgen. Zo is de afgelopen weken nogmaals duidelijk geworden hoe gevoelig de beurzen, en in het bijzonder de techaandelen, zijn voor een renteverhoging. De Nasdaq noteerde vrijdag na de sluiting van de Amerikaanse beurzen bijna 11 procent lager dan bij de start van 2022.
Rentebeslissingen elders in de wereld
Daar komt nog eens bij dat een recessie dreigt als de rente te stevig stijgt. We mogen immers niet vergeten dat de kredieten duurder worden bij een hogere rente. Indien het prijskaartje van een lening te sterk stijgt, dreigt er heel wat geld uit de reële economie te verdwijnen, met alle gevolgen van dien. Bedrijven zien bij een hogere rente hun schulden stijgen. Dat weegt vervolgens op hun winstmarges. Ook de overheid ziet de schuldenlast toenemen als de rente oploopt. Een stelselmatige verhoging van de rente is dan ook aangewezen, volgens veel experts.
Elders in de wereld hebben sommige centrale banken intussen al de rente verhoogd. Zo heeft de Bank of England (BoE) twee keer op rij de rente verhoogd. Tijdens de jongste rentevergadering werd de rente verdubbeld. De Europese Centrale Bank (ECB) sluit niet langer een renteverhoging uit dit jaar.
In Turkije doet de centrale bank net het omgekeerde om de inflatie te temperen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de toezichthouder al meermaals gedwongen om de rente te verlagen. Het resultaat: de Turkse inflatie kwam in januari uit op bijna 49 procent.
(evb)