Waarom is er zo’n groot verschil tussen de drie pensioenstelsels in ons land?

De federale regering heeft de voorbije jaren verschillende maatregelen genomen om het verschil tussen de pensioenen van de ambtenaren, werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Dergelijke ingrepen zijn meer dan noodzakelijk, nadat het verschil tussen de die drie pensioenstelsels de afgelopen decennia is opgelopen.

Waarom is dit belangrijk?

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een vraag van een lezer. Die vroeg zich af waarom er zo'n groot verschil is tussen de drie pensioenstelsels (ambtenaren, werknemers en zelfstandigen) in ons land. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur die naar dit adres.

Context: Het verschil tussen de drie pensioenstelsels is groot.

  • Het gemiddelde pensioen voor ambtenaren bedroeg in 2021 welgeteld 2.978 euro bruto. Voor een werknemer was dat 1.363 euro bruto en voor een zelfstandige 891 euro bruto.

Details: Dat opmerkelijk verschil is historisch gegroeid.

  • Ambtenaren hebben het hoogste pensioen. De overheid kon vroeger het hogere pensioen verantwoorden doordat ambtenaren een lager loon hadden in vergelijking met wie in de privésector werkt. Er
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer