Waarom Elon Musk Twitter waarschijnlijk niet zal kopen

Elon Musk heeft een bod van 44 miljard dollar uitgebracht op ’s werelds meest invloedrijke sociale netwerk. Zijn aanbod is door de Raad van Bestuur aanvaard, maar de eigenlijke transactie zal pas in de herfst van volgend jaar worden afgerond. Tenzij Elon Musk van gedachten verandert.

De overname van Twitter door de rijkste man ter wereld zorgt voor opschudding. Libertariërs zijn verheugd dat hun favoriete sociale netwerk binnenkort “absolute vrijheid van meningsuiting” zal kennen. Anderen zijn dan weer bezorgd dat Musk de verspreiding van nepnieuws, haat en racistische standpunten op het platform een boost zal geven.

Maar het is allesbehalve een uitgemaakte zaak dat Musk aan het hoofd van Twitter komt te staan. Wist je bijvoorbeeld dat er een clausule zit in het overnamecontract – zij het mits betaling van een miljard dollar – die de Tesla-baas toestaat de overeenkomst alsnog op te zeggen? Het persagentschap Reuters noemt verschillende redenen waarom Musk zich zou kunnen terugtrekken.

Terugkomen op zijn stappen

Het zou bijvoorbeeld niet de eerste keer zijn dat Musk op zijn stappen terugkomt. Zoals die keer dat hij aankondigde een snoepbedrijf te beginnen om te concurreren met de legendarische belegger Warren Buffett. Of die keer dat hij beloofde 6 miljard dollar te doneren als de VN met een plan zou komen om een einde te maken aan de honger in de wereld – wat ook gebeurde.

Daarenboven mogen we Tesla niet vergeten. Het aandeel Tesla nam een diepe duik nadat Musk de overname aankondigde.

Tesla

Beleggers vrezen dat Musk een deel van zijn Tesla-aandelen zal verkopen om de overname van Twitter te financieren. Hoewel die gedeeltelijk zal worden gefinancierd door een lening, heeft hij toegezegd zelf 21 miljard dollar op tafel te leggen: velen geloven dat dit zal gebeuren door zijn belang in zijn autobedrijf te verkleinen.

Andere beleggers vragen zich dan weer af of hij door tijdsgebrek een stapje opzij zal moeten zetten bij Tesla om zich te concentreren op zijn nieuwe speeltje. Het is ook mogelijk dat hij enkele van de topmanagers van het autobedrijf naar Twitter zal overplaatsen, wat enige onzekerheid schept over hoe Tesla in de toekomst zal worden geleid.

Indien Musk beslist om Twitter niet te kopen, zal dat leiden tot een stijging van de aandelenkoers van Tesla, wat de verliezen en zeker de clausule van 1 miljard dollar meer dan zal compenseren.

Vrijheid van meningsuiting

En dan is er nog de beroemde absolute vrijheid van meningsuiting. Het is heel goed mogelijk dat Musk zal inzien dat hij niet tot het uiterste zal kunnen gaan. Zo heeft de miljardair al toegezegd enkel meningen te tolereren die door de wet worden omkaderd.

Ook in Europa wordt de overname met argusogen opgevolgd. Europees Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton heeft gezegd dat Twitter zich ook onder de leiding van Musk moet houden aan de EU-wetgeving, op straffe van boetes en een mogelijke verbanning.

(ns)

Meer