Elon Musk dreigt in de problemen te komen om overname Twitter te financieren als aandeel Tesla verder zakt

Het aandeel van Tesla heeft de handelsdag dinsdag fors in het rood afgesloten. Indien het aandeel nog dieper zakt, kan Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, in de problemen komen om de overname van het socialemediaplatform Twitter te financieren.

Waarom is dit belangrijk?

Musk heeft Twitter overgenomen voor zo'n 44 miljard dollar. 25 miljard dollar van die overname wordt gefinancieerd met schulden, waarvoor hij 12,5 miljard dollar aan Tesla-aandelen in onderpand heeft gegeven.

De aandeelhouders van Tesla lijken zich zorgen te maken over de toekomst van het bedrijf nu Musk Twitter heeft overgenomen. Het aandeel van de wagenproducent is dinsdag maar liefst met 12,2 procent gezakt. Beleggers vrezen onder meer dat de multimiljardair nu minder aandacht zal hebben voor zijn andere bedrijven.

Het is nu aan Musk om de aandeelhouders van het omgekeerde overtuigen en hij wacht best niet te lang om dat te doen. Indien het Tesla-aandeel verder blijft zakken, kan het voor Musk moeilijk worden om de overname van Twitter te financieren.

Financiering Twitter kan in gevaar komen

Hoe komt dat? Musk heeft in totaal 46 miljard dollar gevonden om Twitter over te nemen. Die aankoop wordt voor een aanzienlijk deel gefinancierd met geleend geld, 25 miljard dollar om precies te zijn. Voor de helft van dat leenbedrag heeft Musk aandelen van Tesla in onderpand gegeven. De overige 21 miljard dollar legt hij zelf op tafel. Zoals we eerder al zeiden beschikt Musk slechts over 3 miljard dollar aan cash. Hij zal dus een deel van zijn Tesla-aandelen moeten verkopen om de overige 18 dollar miljard te kunnen financieren.

Musk beschikt slechts over een handjevol aandelen waarover hij vrij kan beschikken. Een aanzienlijk deel van zijn effecten heeft hij in onderpand gegeven aan kredietgevers. Volgens Bloomberg waren de beschikbare aandelen na maandag nog zo’n 21,6 miljard dollar waard. Na betaling van belastingen zou hij daarmee net genoeg hebben om zijn eigen inbreng te financieren.

Die speelruimte is weliswaar geslonken na de forse koersdaling dinsdag. Musk heeft nog meer dan genoeg aandelen in zijn portefeuille om extra in onderpand te geven bij de huidige koers, maar het aantal vrij beschikbare aandelen daalt daardoor wel. Volgens Amerikaanse nieuwsbronnen beschikt hij momenteel over 11,4 miljard dollar aan aandelen die hij kan verkopen om Twitter over te nemen.

Wat als aandeel nog verder zakt?

Als het aandeel onder de grens van 740 dollar zakt, wat voor het laatst even gebeurde op 24 februari, zou Musk over onvoldoende aandelen beschikken om in onderpand te geven aan de banken voor de kredietlijn, volgens berekeningen van Bloomberg.

“Musk neemt een flink risico door Tesla-aandelen als onderpand te gebruiken”, zegt Russ Mould, beleggingsdirecteur bij AJ Bell. “Als de aandelen van de elektrische autofabrikant onverwachts zouden crashen, zou dat voor veel narigheid kunnen zorgen.”

James Surowiecki, journalist voor The New Yorker, merkte eerder ook al op dat Twitter een enorme schuldenlast zal torsen door de overname. “Musk neemt 25 miljard dollar aan schuldfinanciering aan om Twitter over te nemen, tegen een gemiddelde rente van 4,5 tot 5 procent. Dit betekent dat Twitter alleen al 1,15 tot 1,3 miljard dollar aan rente per jaar moet betalen, wat meer is dan het bedrijf vorig jaar verdiende vóór rente en belasting”, schreef hij dinsdag op Twitter.

(mah)

Meer