Waarom een oorlog in Oekraïne grote gevolgen zal hebben voor de productie van onze auto’s en smartphones

Een oorlog tussen Oekraïne en Rusland kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde productie van auto’s en elektronica. Veel grondstoffen die nodig zijn om computerchips te maken – zoals neon en palladium – worden in de twee landen geproduceerd. De Amerikaanse National Security Council heeft de afgelopen dagen de mogelijke gevolgen van een Russisch-Oekraïense oorlog in kaart gebracht. Daarbij werd gesproken met verschillende Amerikaanse chipfabrikanten.

Het Witte Huis stelt dat chipfabrikanten er goed aan doen om hun bevoorradingsketen te diversifiëren. Dit met het oog op een mogelijk conflict tussen Rusland en Oekraïne. Rusland is wereldwijd een topproducent van het transitiemetaal palladium, dat gebruikt wordt voor katalysatoren van auto’s en computerchips. Ruim 33 procent van het metaal wordt gedolven in het land.

Daarnaast is Oekraïne een belangrijke producent voor het gas neon, dat zeer belangrijk is voor lasers die computerchips maken. Het gas is een bijproduct van de Russische staalindustrie en wordt gezuiverd in Oekraïne, dat wereldwijd de voornaamste exporteur is van het het gezuiverde gas. Chipfabrikanten wachten de situaties zodoende gespannen af. Daarnaast werd hen door het Witte Huis geadviseerd om alternatieve leveranciers te zoeken.

Bijna de volledige voorraad is afkomstig uit Rusland

De vraag naar het metaal palladium is momenteel hoog onder chipfabrikanten. Nu de markt weer langzaam op gang lijkt te komen neemt de behoefte naar het materiaal toe en daar lijkt Poetin handig gebruik van te maken. Wereldwijd zijn fabrikanten namelijk bang dat bij eventuele sancties van het Westen Rusland terugslaat door de levering van het metaal te blokkeren. Volgens het adviesbureau Techcet is bijna de volledige Amerikaanse voorraad van neon en palladium afkomstig uit Rusland en Oekraïne. Vorige maand steeg de prijs van palladium met 8,4 procent, als gevolg van de oplopende spanningen in Oost-Europa.

Toevoer zal niet volledig worden afgesneden

Ook al breekt er een oorlog uit, de volledige toevoer van materialen uit Oekraïne of Rusland zal niet worden afgesneden. Het drijft simpelweg alleen de prijzen ervan omhoog, zo analyseert Reuters. Analisten verwachten dat verschillende materialen, zoals fluor dat ook wordt vervaardigd in Oost-Europa, in prijs gaan stijgen in het geval van een Russisch invasie. Het wereldwijde tekort van chips zal zich dan naar alle waarschijnlijkheid doortrekken naar volgend jaar.

Het bericht komt kort nadat de Taiwanese fabrikant Foxconn zegt te verwachten dat het tekort van computerchips zal verbeteren. Naast een mogelijke verstoring van op de chipmarkt, voorzien experts ook een gevaar voor de wereldwijde tarweproductie. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 29 procent van de productie van tarwe, dat grotendeels wordt geëxporteerd naar Afrika en het Midden-Oosten. Een oorlog kan leiden tot plaatselijke voedseltekorten. Eerder in 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, steeg de prijs van neon met 600 procent.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.