Waarom China docenten verbiedt online cursussen te geven

Nadat China particuliere onderwijsbedrijven de mond had gesnoerd door hen te beletten winst te maken of kapitaal aan te trekken, gaat het nu nog een stap verder en verbiedt het docenten eenvoudigweg online les te geven op niet-toegestane locaties.

Het Chinese hoger onderwijssysteem is zeer concurrerend geworden. Sommige Chinese ouders spenderen grote sommen geld om hun kinderen de beste kans op succes te geven. Peking zegt dat het de druk op ouders en studenten wil verminderen, maar de Chinese regering is ook van plan deze markt te reguleren op dezelfde manier als zij heeft gedaan voor techbedrijven, waarmee zij bewijst dat niets haar controle te boven gaat.

4.000 euro per maand

Na de nieuwe regelgeving die Peking eind juli heeft ingevoerd, is er in China een soort ondergrondse onderwijsmarkt ontstaan, meldt CNBC. Sommige gezinnen aarzelen niet om 30.000 yuan, of 4.000 euro per maand, te betalen om privéleraren in te huren. Officieel zouden ze worden aangeworven onder de mom van “huishoudelijke diensten” of via “zomerkampen”.

Het ministerie van Onderwijs legt uit dat particuliere bijlesbedrijven de regels proberen te omzeilen door op een omslachtige en clandestiene manier les te geven. Als gevolg daarvan verbiedt Peking nu tutoren om online lessen te geven.

Bijlesbedrijven

Bijlesgevers of onderwijscentra buiten de campus die privébijles aanbieden, moeten op geregistreerde locaties erkende cursussen volgen.

De recente regulering van particuliere onderwijsbedrijven heeft gevolgen gehad voor de aandelen van in Hongkong en New York verhandelde bijlesbedrijven, waaronder New Oriental Education & Technology Group en Gaotu Techedu. Het is het scenario van de techbedrijven en de videospelletjesindustrie: de Chinese staat wil de private sector indammen en terug onder haar controle brengen.

(am, lb)

Lees ook: China verkort speeltijd onlinegames voor jongeren, met specifieke tijdslots

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.