Waarom 2021 een goed jaar kan zijn om een woning te kopen

Vanaf komende zaterdag mogen vastgoedmakelaars en kandidaat-kopers weer samen een huis of een appartement bezichtigen. Zal de versoepeling meer schwung brengen op de Belgische vastgoedmarkt?

Het Overlegcomité van vorige week had niet alleen goed nieuws voor de kappers, maar ook de immosector. Huisbezoeken mét de makelaar zijn weer toegestaan vanaf 13 februari. Een makelaar mag dus weer samen met de kandidaat-koper de woning bezoeken, en niet meer apart zoals nu. Dat vergemakkelijkt uiteraard de uitleg.

Lage rente, maar kandidaat-kopers aarzelen

De economen van Belfius verwachten evenwel een lichte afkoeling van de immomarkt in de komende maanden, door twijfels bij de kandidaat-kopers. Ze wijzen op de verwachting dat de faillissementen en de werkloosheid in België dit jaar gaan oplopen, wat het consumentenvertrouwen gaat aantasten. Dat vertrouwen is ook nog niet volledig hersteld van de coronaklap van vorig jaar.

Vaste hypotheekrente op twintig jaar (standaardlening) – bron: Immotheker Finotheker

Aan de rentetarieven zal het niet liggen. De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) wijst op de historisch lage rentevoeten op de markt. Een standaard twintigjarige lening met vaste rente kan al aan een tarief van circa 1,3 procent, tegenover nog meer dan 1,8 procent twee jaar geleden en circa 2,1 procent vier jaar geleden. Overigens blijkt de overgrote meerderheid van de kredietnemers voor een vaste rente – en niet voor een variabele rente – te kiezen.

Gunstige prijsvooruitzichten

Op het prijzenfront zijn er volgens economen dit jaar geen bruuske dalingen in zicht. Belfius verwacht een overgangsjaar waarin de immomarkt een adempauze neemt, met een verwachte huizenprijsdaling van 0,1 procent over heel 2021 bekeken. ‘Je kan het eerder een stabilisatie noemen’, zeggen de economen, die daarmee beduidend optimistischer zijn dan nauwelijks enkele maanden geleden, toen ze nog een echte daling van de prijzen voorspelden.

En vanaf 2022 verwacht de Belfius-studiedienst weer prijsstijgingen. ‘Na een korte adempauze in 2021, bereiden kandidaat-kopers zich best opnieuw voor op het vooruitzicht van duurdere woningen’, schrijven de economen. ‘De rente voor kredieten blijft de komende jaren op een historisch laag peil en we zien voorlopig ook de interesse van beleggers voor residentieel vastgoed niet fors afnemen. We gaan er ook van uit dat de economische vooruitzichten tegen 2022 voldoende opgeklaard zijn door vaccineringen en een volledige heropening van de Europese economie.’

De Belgische vastgoedmarkt blijkt volgens experten resistenter tegen de coronacrisis dan gedacht. De lockdown van het voorjaar 2020 deed het aantal woonkredieten kelderen, maar in de tweede jaarhelft veerde dat snel weer op. In het vierde kwartaal van 2020 werden zelfs 11 procent meer woonkredieten verstrekt dan in dezelfde periode in 2018. Tegenover 2019 was er wel een daling, maar dat was een uitzonderlijk jaar door de fiscale wijzigingen rond de woonbonus.

Ideale cocktail, maar wil het aanbod wel mee?

Voor kandidaat-kopers die het zich kunnen veroorloven, breken dus gunstige tijden aan om hun vastgoeddroom te realiseren: de rente staat historisch laag en de prijsvooruitzichten ogen gunstig. De enige vraag is of er ook veel aantrekkelijke woningen op de markt gaan komen. Uit een recente enquête door Immoweb bleek dat veel kandidaat-verkopers aarzelen om hun pand te koop aan te bieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20