Waarde nieuwe stablecoin gekoppeld aan blik AriZona Iced Tea

Drie artiesten, die zich verenigden onder de naam Mossy, hebben als reactie op de recente crash van de stablecoin TerraUSD (UST) een nieuwe stablecoin op de markt gebracht. De waarde van die munt wordt gekoppeld aan de prijs van een blikje AriZona Iced Tea. De prijs voor zo’n blikje is sinds 1996 niet meer gewijzigd en bedraagt 0,99 dollar.

Net zoals de aandelenmarkten bevinden de cryptomunten zich momenteel in woelig vaarwater. Er is heel wat onzekerheid op de financiële markten door onder meer de vrees voor een recessie, de oorlog in Oekraïne en de recente renteverhogingen van de Federal Reserve. De cryptomarkt kreeg daarenboven ook nog eens af te rekenen met de ineenstorting van één van de grootste stablecoins: UST.

Op het moment van schrijven, bedraagt de waarde van TerraUSD 0,08 dollar. Daarmee is de munt veel minder waard dan 1 dollar, de valuta waaraan het gekoppeld is. Als reactie op de recente crash van die stablecoin heeft Mossy een nieuwe digitale munt ontwikkeld, genaamd USDTea.

Link met AriZona Iced Tea

Net zoals bij de andere stablecoins wordt de koers van de digitale munt gekoppeld aan een onderliggende waarde. Doorgaans kiezen de ontwikkelaars voor een link met fiatgeld, zoals de dollar. Mossy heeft een andere weg ingeslagen. Het team achter USDTea heeft beslist om de waarde van de stablecoin te koppelen aan de prijs van een blikje AriZona Iced Tea.

Mossy heeft voor zo’n koppeling gekozen omdat Don Vultaggio, de eigenaar van de frisdrank, er sinds 1996 is in geslaagd om de prijs stabiel te houden. Tot op vandaag kan je in de Verenigde Staten een blikje AriZona Iced Tea kopen voor 0,99 dollar.

“Elke USDTea is gelijk aan en inwisselbaar voor één blikje AriZona Iced Tea”, staat er te lezen op de site van Mossy. “Je hoeft ons simpelweg de token te bezorgen en wij versturen je vervolgens fysieke blikken van de frisdrank. Vanwege de complexiteit van het algoritme, kunnen wij de blikken enkel verzenden binnen de Verenigde Staten.”

1.000 blikken

In een interview met de technologische nieuwssite Techcrunch merkt Brian Moore, één van de personen achter USDTea, op dat het team een strategische reserves van AriZona Iced Tea heeft aangelegd om te gebruiken als mensen op een gegeven moment hun stablecoins van de hand willen doen.

“Op dit moment beschikken we over 1.000 blikken. Die zijn verdeeld over verschillende locaties in de VS”, klinkt het. “We zouden dat in de toekomst kunnen uitbreiden. En als we dat doen, denk ik dat we waarschijnlijk open staan voor externe controle, afhankelijk van de situatie.”

Mossy is niet aan zijn proefstuk toe. Zo hebben de artiesten bijvoorbeeld ook het web3-project Blocked Chain op poten gezet. Via dat platform kan je enkel NFT’s kopen als bepaalde mensen, zoals Elon Musk, je geblokkeerd hebben op Twitter.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20