Waar zou je naar op zoek gaan bij een kandidaat?

In sommige gevallen zal je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek je vragen wie jij in dienst zou nemen als je in de schoenen van de werkgever zou staan. Door het stellen van een vraag als: “Als je iemand in dienst zou nemen voor deze baan, waar zou je dan naar op zoek gaan bij een kandidaat?” zal de werkgever vast proberen te stellen wat je denkt dat het werk in zal houden. Dit soort vraag kan dan ook als een test worden gezien om te bepalen of je weet wat je krijgt als je aan wordt genomen en of je wel enig onderzoek naar het werk en/of het bedrijf hebt gedaan.

Deze vraag lijkt op het eerste gezicht misschien wat verwarrend, maar desondanks is deze toch vrij makkelijk correct te beantwoorden, mits je van tevoren goed na hebt gedacht over de functiebeschrijving en het bedrijf waar je gaat solliciteren. Hieronder hebben we een aantal bruikbare tips voor je op een rijtje gezet over manier hoe je de vraag kunt beantwoorden. Daarnaast hebben we nog een aantal voorbeeldantwoorden voor je verzameld die je aan kunt passen bij de formulering van een afgemeten antwoord.

Hoe kun je vragen beantwoorden over de kandidaat die je in dienst zou nemen?

De eerste stap die je gaat zetten tijdens de voorbereiding van een correct antwoord is het doen van onderzoek naar de vacante functie is door de vacature zorgvuldig door te nemen en vervolgens vast te stellen wat de eisen van de werkgever zijn ten aanzien van deze job. Voor dit onderzoek kun je het gedeelte over werkgelegenheid checken op de website van het bedrijf om te zien of er een meer gedetailleerde functieomschrijving beschikbaar is dan je kunt vinden in de personeelsadvertentie. De website van het bedrijf zou je eveneens meer informatie kunnen geven over de soort werknemers die werkzaam is voor het bedrijf en waar momenteel naar gezocht wordt. De kopjes op de website van de onderneming “Over ons” zijn in de regel de meest aangewezen bronnen om je informatie vandaan te halen in dit soort situaties. 

Meer informatie over de vacante baan en/of het bedrijf kun je eveneens gaan zoeken via een zoekmachine als Google. Je beeld van een bepaalde baan kun je dan vaak verduidelijken door ook naar soortgelijke functies bij andere werkgevers te gaan bekijken. Ook kun je zo nagaan kwalificaties er door deze bedrijven worden vereist. Daarnaast kun je ook functiebeschrijvingen op LinkedIn onder de loep dienen te nemen en in het bijzonder te letten op wat professionals binnen hun profiel op deze website aangeven met betrekking tot de prestaties.

Vervolgens dien je een lijst op te gaan stellen van de vaardigheden, persoonlijke kwaliteiten, kennisgebieden en andere referenties waarvan je denkt dat deze het meest belangrijke voor de functie zouden kunnen zijn. Hierbij moet je je proberen te focussen op de kwaliteiten waarvan je zeker weet dat je deze hebt. Tijdens het maken van deze lijst kan je bovendien voorbeelden gaan bedenken van manieren waarop je elk van deze vaardigheden, kwaliteiten en andere referenties je al in de lijst met kwalificaties aan hebt getroffen.

Wanneer je je antwoord hebt gegeven is het verder van belang dat je enige feedback krijgt van je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek. Je kunt je antwoord beginnen met bijvoorbeeld: “De dingen die ik heb kunnen verzamelen vanaf uw website en gelijksoortige functies bij andere bedrijven, hebben laten zien dat u waarschijnlijk op zoek bent naar de volgende sterke punten bij een kandidaat,” en dan kun je doorgaan door de lijst op te lezen en je persoonlijke kwaliteiten naar voren te brengen. Een veilige manier om je antwoord te ondersteunen is door je gesprekspartner te vragen om feedback te geven zodat je kunt zien of je wellicht een belangrijk aspect gemist zou kunnen hebben. 

Je dient verder uit te leggen op welke manier je voldoet aan de gestelde functie-eisen en op die manier een eventuele vervolgvraag over dit onderwerp voor te zijn. De kans is immers groot dat je anders de vraag moet gaan beantwoorden op welke wijze jezelf voldoet aan de kwalificaties die je eerder in het gesprek noemde. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Ja, leiderschap is belangrijk voor de job. Een het is van groot belang om aan te tonen hoe je leiderschapskwaliteiten gebruikt hebt in je vorige functie?” Je moet bereid zijn om concrete voorbeelden hiervan met je gesprekspartner te delen en daarbij de nadruk te leggen op de manieren waarop je deze toe hebt gepast om positieve resultaten te boeken in een eerdere functie, je opleiding of tijdens vrijwilligerswerk.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Op basis van de functieomschrijving, en de dingen die ik weet over uw bedrijf, zou ik op zoek gaan naar een kandidaat met sterke communicatieve vaardigheden en het vermogen om goed in teamverband te werken. Het grootste deel van de taken voor deze functie bestaan immers ​​uit het op een bepaalde manier overleggen met andere afdelingen binnen het bedrijf. Ik zou dus iemand in dienst nemen die goed kan werken met anderen en duidelijk weet te communiceren over complexe ideeën. Bij mijn vorige werkgever voerde ik soortgelijke taken uit en heb ik persoonlijk, per telefoon en per e-mail gecommuniceerd met zowel collega’s als hoger geplaatsten. Ik werkte ook aan een groot aantal groepsprojecten. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen me hebben gemaakt tot een ideale kandidaat voor de functie.
  • Op basis van de functieomschrijving bent u waarschijnlijk op zoek naar een kandidaat met sterke technische vaardigheden, maar eveneens met een aantal meer algemene skills om technische concepten effectief aan klanten uit te leggen. Met tien jaar ervaring bij mijn vorige werkgever heb ik de nodige technische vaardigheden ontwikkeld voor deze functie. Ik ben eveneens geprezen door voormalige werkgevers vanwege mijn vermogen om technische ideeën uit te leggen aan mensen van andere afdelingen. Ik weet dus dat ik kan voldoen aan deze twee belangrijke criteria voor de openstaande functie.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.