Waar is Alexej Navalny? Poetins aartsvijand verdwenen uit strafkamp Pokrov

De Russische activist en voormalig oppositieleider Alexej Navalny is nergens te bespeuren. Hij zou verdwenen zijn uit het werkkamp van Pokrov, en overgeplaatst naar een geheime locatie. Navalny staat in eigen land bekend als de aartsvijand van president Vladimir Poetin, en kan dat ook aan der lijve ondervinden.

Waarom is dit belangrijk?

Alexej Navalny staat bekend als Poetins aartsvijand nummer één. Als oppositieleider in Rusland moedigde hij de bevolking aan in opstand te komen tegen het regime van Poetin. Hij legde heel wat schimmige constructies van Russische politici en oligarchen bloot, waardoor hij zich de woede van het Kremlin op de hals haalde. Hij werd verschillende malen voor de rechtbank gesleept en werd ook effectief veroordeeld. In 2020 werd hij zelfs vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat regelmatig door het Kremlin wordt gebruikt om critici het zwijgen op te leggen.

Om behandeld te worden voor zijn vergiftiging werd Navalny overgebracht naar Duitsland. Bij terugkeer in Rusland werd hij gearresteerd, omdat hij de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke gevangenisstraf had geschonden. De activist werd overgebracht naar het strafkamp in Pokrov. Daar werd hij nog eens terechtgesteld, en kreeg een bijkomende gevangenisstraf van negen jaar vanwege minachting van het hof bij vorige rechtszaken en verduistering van donaties.

Verdwenen

Het is uit die gevangenis dat Navalny nu verdween. “De advocaat die hem kwam bezoeken, werd urenlang aan het lijntje gehouden, en uiteindelijk werd verteld dat Navalny daar niet langer verbleef. Naar welk strafkamp hij werd overgebracht, is niet duidelijk”, deelde zijn stafchef Leonid Volkov mee via Telegram.

Dat laatste dateert ondertussen al van enkele uren geleden, en Navalny’s advocate Olga Mikhailova deelde ondertussen aan het Russische persagentschap TASS mee dat de activist na zijn bijkomende veroordeling al werd getransfereerd naar een zwaarbeveiligde gevangenis. Mogelijks werd hij overgeplaatst naar het zwaarbewaakte IK-6)-strafkamp in Melekhovo, een dorp op 130 kilometer van Pokrov.

Martelen en verkrachten

Die gevangenis is berucht omwille van de zeer repressieve bewakers, die martelingen of verkrachtingen gebruiken als onderdrukkingsmiddel. Navalny zelf deelde eerder al mee dat hij naar daar zou worden verplaatst, en dat men “een gevangenis in een gevangenis” aan het bouwen was voor hem. De martelingen en mishandelingen zouden plaatsvinden in de medische vleugel van de gevangenis, waarbij bewakers worden geassisteerd door gevangenen, die in ruil wat minder ruig behandeld worden, of soms wat vroeger kunnen vrijkomen.

Navalny’s woordvoerster, Kira Yarmysh, schreef al in 2018 dat een gevangene, Gor Ovakimyan, zou vermoord zijn, nadat hij eerst grondig onder handen werd genomen door bewakers. “De kampleiding heeft zijn dood een week geheim gehouden voor familie. Toen die zijn lichaam uiteindelijk zag in het mortuarium, zagen ze sporen van tasers, gebroken vingers en tenen, beschadigde geslachtsdelen en overal blauwe plekken. Op het doodscertificaat stond “een longontsteking” als doodsoorzaak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20