Waals farmabedrijf lanceert onderzoek naar coronabehandeling

De Luikse farmagroep Mithra start een onderzoek naar de effecten van het vrouwelijk hormoon estetrol op het nieuwe coronavirus. Uit studies blijkt dat vrouwen, en in het bijzonder zwangere vrouwen, veel minder vatbaar zijn voor het virus.

Estetrol is een natuurlijk oestrogeen dat wordt aangemaakt door de lever van menselijke foetussen, wat maakt dat het altijd sterk aanwezig is bij zwangere vrouwen. Dat bracht Mithra op het idee om het verband te onderzoeken tussen dat hormoon en de lage besmettings- en sterftegraad bij zwangere vrouwen. Dat laatste is al gebleken uit internationale studies.

‘Mannen en vrouwen reageren anders op luchtwegeninfecties’, klinkt het in een persbericht. ‘Dat zagen we eerder al bij SARS, dat ook een coronavirus was. Mannelijke muizen die met het virus werden ingespoten, stierven sneller dan vrouwelijke. Maar als we de eierstokken van de vrouwtjes verwijderden, werd de sterftegraad meteen groter. Dat bewijst de preventieve rol van oestrogeen.’

Oestrogeen zou de werking van het ACE2-eiwit verminderen, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de verspreiding van Covid-19 in het lichaam.

Heilige graal

Mithra start nu een zogenaamde fase 2-studie naar het hormoon. Eind 2020 zou het ingespoten worden bij zowel mannelijke als vrouwelijke coronapatiënten.

Estetrol is een beetje de heilige graal van Mithra. Het Waalse bedrijf gebruikte het al voor drie middelen: de anticonceptiepil Estelle, PeriNesta dat de symptomen van de menopauze bestrijdt en Donesta, een middel tegen opvliegers.

Estelle is voorlopig het potentiële goudhaantje voor de groep. De pil is al goedgekeurd in Europa en in de VS en Canada lopen aanvragen. Als ze overal goedgekeurd wordt, zou de pil miljarden kunnen opleveren voor het bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20