VS zetten Iran onder druk met cyberaanvallen

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten lopen op, maar voorlopig vertaalt zich dat niet in militaire actie. Wel aan de orde: cyberaanvallen.

Eind september zouden de VS geheime cyberaanvallen op Iran hebben uitgevoerd, zo onthulden twee Amerikaanse ambtenaren aan persbureau Reuters. De aanval was een reactie op het bombardement op de Saoedische oliefaciliteiten op 14 september. Hoewel die opgeëist werd door de Houthi-rebellen uit Jemen, waren de VS, Saoedi-Arabië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland ervan overtuigd dat Iran erachter zat.

De aanval was gericht op de capaciteit van Iran om ‘propaganda’ te verspreiden. Er zou schade zijn aan hardware, maar de precieze impact is niet gekend. Het Pentagon wenste niet te reageren ‘om beleids- en veiligheidsredenen’, aldus Reuters.

Kettingreactie

In juni voerden de VS ook al een cyberaanval uit op de Revolutionaire Garde, de elitestrijdmacht van Iran. Ze vernietigden een belangrijke database die het Iraanse leger zou gebruikt hebben om olietankers in de Perzische golf aan te vallen. De aanval was een reactie op het Iraanse neerhalen van een onbemande Amerikaanse surveillance-drone. Die actie werd dan weer als een respons gezien op de sancties die Trump had opgelegd nadat hij in mei het nucleaire akkoord had opgezegd.

Ook Iran gebruikt de cyberspace om tegen de VS strategisch sterker te staan. Begin oktober meldde Microsoft dat Iraanse hackers geprobeerd hebben email-accounts binnen te dringen die gelinkt zijn aan de herverkiezingscampagne van Trump. De hackergroep bleek verbanden te hebben met de Iraanse regering. In totaal vielen ze 241 accounts aan. Het is onduidelijk tot welke informatie ze toegang hadden.

Hoewel de VS nog geen militaire actie tegen Iran ondernamen, hebben ze recentelijk wel 3000 troepen naar Saoedi-Arabië gestuurd om ‘de verdediging van Saoedi-Arabië te versterken’.

Lees ook:

VS klaagt Turkse staatsbank aan voor omzeilen Iraanse sancties

Saoedische kroonprins: ‘Olieprijs naar ongeziene hoogtes als wereld niet reageert’

Meer