VS: sancties tegen Russische energiesector liggen op tafel, maar …

De Verenigde Staten sluiten het opleggen van sancties aan de Russische olie- en gasindustrie niet uit. Niettemin wacht ‘s werelds grootste mogendheid ook de mogelijke gevolgen voor de markt af. Dat gaf Jen Psaki, perswoordvoerster van het Witte Huis, vandaag te kennen.

Waarom is dit belangrijk?

De omstandigheden voor sancties die de Russische energie-industrie zouden treffen, zijn op z'n zachtst gezegd niet optimaal: zo bereikten de wereldwijde olieprijzen het hoogste peil in acht jaar, en blijven verstoringen van de toeleveringsketens zich opstapelen.

Psaki zei dat Washington nog steeds overweegt om de immense energiesector van Moskou te treffen vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Dat schrijft het persagentschap Reuters, op basis van televisie-interviews. Maar de perswoordvoerster stipte ook aan dat er rekening dient gehouden te worden met de impact op de globale oliemarkten, en de energieprijzen van de VS.

Op de vraag of Washington en zijn westerse bondgenoten Rusland energiesancties zouden opleggen, zei Psaki tegen televisiezender MSNBC: “(…) We overwegen het. Het ligt heel erg op tafel, maar we moeten afwegen wat alle gevolgen zullen zijn”, klonk het.

“Niemand wil gezien worden als iemand die een oorlog tegen het Oekraïense volk financiert”

Hoewel Russische olie eerder niet was aangemerkt als doelwit van de uitgebreide economische sancties, hebben Amerikaanse handelaars in de grootste oliehubs voorzichtig de import van Russische bedrijven opgeschort. Dat heeft de energiemarkten al danig verstoord.

“Mensen raken geen Russische vaten aan. Je ziet er nu misschien een paar op het water, maar die zijn voor de invasie gekocht. Daarna zullen het er niet veel meer zijn”, wierp een door Reuters geïnterviewde handelaar in de haven van New York op. “Niemand wil gezien worden als iemand die Russische producten koopt en een oorlog tegen het Oekraïense volk financiert”, klonk het nog.

De regering-Biden heeft dus gewaarschuwd nu ook Russische olie in het vizier te kunnen nemen als de Moskouse agressie tegen Kiev doorgaat. Maar: “We willen de impact op de wereldmarkt zo klein mogelijk houden en dat geldt ook voor de wereldoliemarkt en de impact van de energieprijzen op het Amerikaanse volk”, liet Psaki optekenen. “We proberen niet onszelf te kwetsen, we proberen president Poetin en de Russische economie te kwetsen.”

Ook zou de VS een sanctiepakket voorbereiden dat gericht is tegen meer Russische oligarchen en hun bedrijven en bezittingen.

Intussen snijden de grote westerse oliebedrijven hun Russische banden door. Na sectorgenoten BP en Shell kondigde ook de Amerikaanse oliereus ExxonMobil zijn geleidelijke exit uit Rusland aan.

OPEC+

De olieprijzen bereikten vandaag – bijna een week na de Russische inval in Oekraïne – een piek van 113 dollar per vat.

Ondertussen zijn de olieproducenten van OPEC+ op hun bijeenkomst vandaag overeengekomen om vast te houden aan hun bescheiden productieverhogingen (400.000 vaten per dag), wat consumenten weinig verlichting bood.

Dinsdag kwamen de Verenigde Staten en hun bondgenoten nog overeen om 60 miljoen vaten aan oliereserves vrij te geven om hinder in de toeleveringsketen te helpen compenseren.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.