Gasprijs verpulvert record: verdubbeling sinds uitbreken oorlog

De referentieprijs voor aardgas in Europa steeg woensdagochtend tot zijn hoogste peil ooit, nog boven de recordniveaus van de kerstperiode. De koers blijft wel hevig schommelen, wat de nervositeit onder de energiehandelaars illustreert.

De Nederlandse TTF-Future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, stond op 23 februari, de dag voor de Russische inval in Oekraïne, op 88,9 euro per megawattuur. Woensdagochtend, of een week later, schrokken handelaars zich rot toen even een piekprijs van 193,95 dollar op de tabellen verscheen. Dat is de hoogste koers ooit en ruim een verdubbeling tegenover een week eerder.

Daarna kalmeerde de prijs wat, tot 159 dollar rond de middag. Maar dat is nog steeds ruim 30 procent meer dan gisteren en ook hoger dan op 24 februari, de eerste dag van de oorlog.

De huidige prijzen liggen dicht bij of overschrijden de vorige reeks prijspieken, die dateren van rond de kerstperiode. Toen werd nog de hoop uitgesproken dat de gasprijzen vanaf maart – nu dus – zouden dalen, omdat de koudste maanden dan achter de rug zijn. Maar niemand kon in die periode vermoeden dat het sluimerende Russisch-Oekraïens conflict zo zou escaleren.

Maal 10 op een jaar tijd

Een jaar geleden – toen alles op de gasmarkt nog peis en vree was – lag de Europese referentieprijs op amper 16 euro. Er is dus sprake van liefst een vertienvoudiging in een jaar tijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20