Gasprijzen schieten tot 62 procent hoger na Russische inval

De referentieprijs voor aardgas in Europa is met 33 procent gestegen tegenover gisteren. Even stond er zelfs een stijging met 62 procent op de tabellen. De piekprijzen van rond de kerstperiode zijn nog relatief veraf, maar komen wel weer in zicht.

De Nederlandse TTF-Future, de referentieprijs voor aardgas in Europa, voor levering in maart kwam bij sluiting van de handel rond 18 uur uit op 118,5 euro per megawattuur. Dat is 33 procent meer dan een dag eerder, toen de prijs slechts 88,9 euro bedroeg. Ook de futures voor levering in april en mei laten een gelijkaardige sprong zien.

Eerder op de dag stond zelfs een prijs van 144 euro op de tabellen, wat een sprong van ongeveer 62 procent was. Maar daarna kalmeerde de markt wat.

Nog geen record

Ter vergelijking: de hoogste slotkoers, die dateert van 21 december jongstleden, ligt op 166,8 euro. Een jaar geleden – toen er van oplopende gasprijzen nog geen sprake was – lag de Europese referentieprijs nog op minder dan 18 euro. De gasprijs op de groothandelsmarkt is dus ruim verzesvoudigd tegenover februari 2021.

Energiehandelaars in Europa gaan aan het hamsteren “uit vrees voor het volledige droogleggen van de Russische gasimport, of voor potentiële beschadigingen van het gasnetwerk richting Europa, zou het conflict verder uitbreiden”, zo legt energietrader Matthias Detremmerie (Elindus) aan nieuwsdienst Belga uit.

Kernuitstap

Of we weer naar de prijsrecords van de kerstperiode gaan, valt nog af te wachten. De groothandelsprijs is maar een van de componenten van de uiteindelijke prijs voor de consument. Maar de forse klim van de aardgasprijzen zet onvermijdelijk bijkomende druk op het Belgische energiedebat, waarbij de federale regering moet uitmaken of de kernuitstap en de overstap naar gasgestookte elektriciteitscentrales doorgaat.

(lp)

Meer