“De geschiedenis zal over hen oordelen”: Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken hekelt oliebedrijven die in Rusland opereren

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, heeft vernietigend uitgehaald naar bedrijven die nog steeds zakendoen in en met Rusland. Op de zakenzender CNBC opperde hij dat met name de grote oliemaatschappijen in Rusland aan de verkeerde kant van de geschiedenis zullen komen te staan.

Kuleba, de 40-jarige zoon van een diplomaat, maakte zijn opmerkingen op het moment dat een paar oliegiganten reeds de banden met Rusland aan het verbreken zijn.

Zo zei het Britse Shell gisteren van plan te zijn uit zijn joint ventures met de Russische gasgigant Gazprom en gerelateerde entiteiten te stappen. Daarnaast kondigde energiereus BP zondag aan zijn belang van 19,75 procent in Rosneft, een door Rusland gecontroleerde oliemaatschappij, van de hand te doen. Hierdoor wordt de Britse oliegroep mogelijk met een kostbare last van 25 miljard dollar geconfronteerd, schrijft CNBC.

TotalEnergies en ExxonMobil

Andere oliemaatschappijen worden onder druk gezet om dat voorbeeld te volgen. Zo noemde Kuleba expliciet het Franse TotalEnergies en het Amerikaanse ExxonMobil. TotalEnergies heeft een belang in de Russische gasproducenten Novatek en Yamal, terwijl Exxon banden heeft met Rosneft.

Op een rechtstreekse vraag over deze twee bedrijven antwoordde Kuleba: “(…) Als ze de vrede willen redden, als ze het leven van burgers willen redden, moeten ze stoppen met zakendoen met Rusland.” Verder: “De wereld zal dienovereenkomstig over hen oordelen. En de geschiedenis zal dienovereenkomstig over hen oordelen.”

Zijn urgente oproep: “Stop je zaken met Rusland. Als je moreel bent, doe het dan onmiddellijk, zonder enig uitstel. Handeldrijven met Rusland is het financieren van agressie, het vermoorden van burgers en het verwoesten van vreedzame steden.”

TotalEnergies kondigde dinsdag aan “niet langer kapitaal te zullen verstrekken voor nieuwe projecten in Rusland.” Maar de energiegroep zal zich niet terugtrekken uit de Russische projecten waarin ze momenteel zit, klinkt het in een verklaring die naar het persbureau AFP was gestuurd. Aan de kant van ExxonMobil blijft het momenteel nog stil.

“Aan elke roebel kleeft Oekraïens bloed”

Kuleba betoogde dat het van cruciaal belang is dat het internationale bedrijfsleven een “stevig geconsolideerd standpunt” inneemt en geen financiële transacties met Russische actoren meer toestaat. “Aan elke Russische roebel kleeft Oekraïens bloed”, klonk het.

(mah)

Meer