Key takeaways
- Vertegenwoordigers van de VS en Rusland komen samen om de-escalatie in Oekraïne te bespreken.
- Een ontmoeting op het niveau van departementshoofden staat gepland na overleg tussen Trump en Poetin.
- Rusland beheerst ongeveer een vijfde van Oekraïne, inclusief de Krim.
Vertegenwoordigers van Rusland en de VS ontmoeten elkaar deze week om verder te praten over een mogelijke ontspanning van hun gespannen relatie. Die is sterk verslechterd sinds de oorlog in Oekraïne begon. Het overleg moet de basis leggen voor een verbetering van de diplomatieke banden tussen beide landen.
Een hooggeplaatste Russische diplomaat liet weten dat later deze week een ontmoeting gepland staat op het niveau van departementshoofden. Dit volgt op recent contact tussen de Amerikaanse ex-president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Beiden spraken hun bereidheid uit om het conflict te de-escaleren en te zoeken naar een vreedzame oplossing.
Bijeenkomst in Riyad
Amerikaanse en Russische functionarissen kwamen onlangs al samen in Riyad om de situatie te bespreken. De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Rjabkov, die verantwoordelijk is voor de relaties met Washington, bevestigde aan TASS dat Rusland openstaat voor verdere gesprekken. Hij benadrukte dat het land vooral vooruitgang wil boeken op thema’s die de bilaterale betrekkingen onder druk zetten.
Trump beweert dat zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bereid zijn om te onderhandelen over een oplossing. Hij suggereerde eerder dat Oekraïnes wens om toe te treden tot de NAVO onrealistisch is. Ook steunde hij de verklaring van de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth dat een terugkeer naar de landsgrenzen van voor 2014 weinig waarschijnlijk is.
Russische controle over Oekraïens grondgebied
Vier jaar na de start van de oorlog beheerst Rusland nog steeds bijna een vijfde van Oekraïne. Dat omvat de in 2014 geannexeerde Krim en grote delen van de regio’s Donetsk, Zaporizja en Cherson. In Loehansk controleert Rusland zelfs bijna de volledige regio. Moskou beschouwt deze gebieden als Russisch grondgebied, beschermd onder zijn nucleaire doctrine. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten erkennen deze claims niet.
In juni 2023 stelde Poetin zijn voorwaarden voor om de oorlog te beëindigen. Oekraïne zou zijn NAVO-ambities moeten laten varen en zijn troepen volledig terugtrekken uit de vier betwiste regio’s, die grotendeels onder Russische controle staan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!