Terwijl EU bekvecht over vaccins zit VS met een overschot

In de Verenigde Staten loopt de vaccinatie nog altijd als een trein. Er zijn ondertussen zoveel Amerikanen ingeënt dat de gezondheidsautoriteiten nu zelfs problemen beginnen te krijgen met het vinden van mensen die nog geen prikje hebben ontvangen. Het is een opvallend contrast met Europa, waar in bijna elk land nog steeds een tekort aan vaccins bestaat.

Sinds dinsdag hebben de Amerikanen tussen de 118 en 127 miljoen mensen gevaccineerd tegen Covid-19. Elke dag worden er volgens persagentschap Bloomberg zeker 2,5 miljoen mensen ingeënt. Binnen 5 maanden zou de normaliteit weer zijn intrek nemen in het leven van de gemiddelde Amerikaan. Dan zou zeker 75 procent van de gehele bevolking gevaccineerd zijn. Op dit moment staat die teller op zo’n 19,4 procent. Een pak meer dan België dat sinds maandag op zo’n 6,6 procent staat. De Europese Unie? Ongeveer 9 procent.

In het begin werden de vaccins in de VS vooral weggekaapt door mensen die zich heel graag wilden vaccineren. Nu moeten de werkers van de vaccinatiecentra op zoek gaan naar mensen die zich nog niet aangemeld hebben.

Ondenkbaar voor Europeanen: weldra zal er daardoor een overschot aan vaccins ontstaan die in de diepvries blijven liggen omdat niemand ze nog wil.
Volgens Rochelle Walensky, de directeur van de Centers for Disease Control and Prevention, zou die situatie werkelijkheid worden binnen 45 dagen. Dat komt onder andere omdat de Verenigde Staten nog steeds op een monsterlijk tempo vaccins produceren.

Bidens plan op schema

In sommige Amerikaanse staten is het overschot ondertussen al realiteit geworden. De staat Idaho (1,7 miljoen inwoners) heeft bijvoorbeeld al 20 procent van haar burgers ingeënt. Diepvriezen vol vaccins liggen te wachten op burgers die nog een afspraak moeten maken. Het bestuur van de vaccinatiecentra zou elke dag maar liefst 200.000 telefoontjes plegen om mensen te overtuigen om een afspraak te maken. 

De overheden van de verschillende staten denken er ook aan om nieuwe sensibiliseringscampagnes op te zetten om de resterende twijfelaars te overtuigen om toch een prikje te nemen. Daardoor zou de het virus bijna niet meer kunnen bewegen binnen de grenzen van de VS. 

Dat past ook mooi in het plan van president Biden om elke volwassen Amerikaan in te enten tegen 1 mei en 70 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben tegen eind juli.

Nog meer ontmoedigend nieuws voor Europa

De overschotten van de Amerikanen zullen wij vermoedelijk niet kunnen opkopen. De VS denken er al aan om hun surplussen van het vaccin van AstraZeneca naar Canada en Mexico te sturen om de tekorten van die landen op te vullen.

Daarvoor zal er wel eerst een vaccinatiegraad van 80 procent nodig zijn, om zeker te zijn dat de VS eerst zelf uit de problemen geraken.

Ondertussen bekvechten Europese leiders verder om vaccins die nog niet geleverd zijn en wordt er binnen de EU zelfs gespeeld met het idee van een exportverbod van AstraZeneca-shots naar het Verenigd Koninkrijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20