De afgelopen dagen hebben verschillende topfiguren uit de economische wereld, waaronder Tesla-baas Elon Musk en JPMorgan-CEO Jamie Dimon, hun bezorgdheden geuit over de toestand van de Amerikaanse economie. Amerikaans president Joe Biden maakt zich alvast geen zorgen.
Het regende de afgelopen maanden doemberichten over de Amerikaanse en wereldwijde economie. Verschillende economen en CEO’s waarschuwen dat er een recessie aan de horizon lonkt. Zo zei Dimon eerder deze week dat we ons moeten voorbereiden op een economische orkaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve. Opvallend genoeg werd de CEO teruggefloten door Marko Kolanovic, een strateeg van JPMorgan. Hij zei dat er geen recessie dreigt dankzij de heropening van de economie na corona en het herstel in China.
Musk zei dan weer dat hij zich genoodzaakt ziet om 10 procent van het personeel bij Tesla de laan uit te sturen omdat hij “een zeer slecht gevoel heeft over de Amerikaanse economie.” In mei schreef hij overigens in een tweet dat de Verenigde Staten al in een recessie zitten.
Reactie voor de onheilsprofeten
Tijdens een persconferentie had Biden een antwoord klaar voor de onheilsprofeten, en in het bijzonder voor Musk. Nadat een journalist naar een reactie op het recente bericht van de Tesla-baas vroeg, had de president het onder meer over de investeringen Tesla’s concurrent Ford. “Terwijl Musk praat over een onzekere economische toekomst is Ford de investeringen in elektrische voertuigen aanzienlijk aan het verhogen. Dat zal leiden tot ruim 6.000 nieuwe werkkrachten. Die zullen allemaal aangesloten zijn bij een vakbond”, aldus de Amerikaanse president.
Ford kondigde donderdag aan dat het in totaal 3,7 miljard dollar zal investeren in drie staten om een nieuwe, nog te onthullen Mustang te bouwen en om de productie van vracht- en bestelwagens op te voeren, waaronder nieuwe elektrische modellen. De wagenproducent verwacht in totaal 6.200 nieuwe jobs te creëren.
390.000 nieuwe jobs
Voorts had Biden het ook over de investeringen van de autoproducent Chrysler en chipproducent Intel. “Intel zal 20.000 nieuwe jobs creëren voor de ontwikkeling van nieuwe chips”, klonk het. De Amerikaanse president besloot zijn antwoord met een knipoog naar Musk: “Veel geluk met je reis naar de maan.”
Uit het jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt overigens dat er vorige maand 390.000 jobs zijn bijgekomen. Dat is fors meer dan wat de markt had verwacht. Die ging uit van een stijging met 328.000 jobs. Het werkloosheidscijfer is blijven steken op 3,6 procent. Dat is net boven het laagste niveau sinds december 1969.
(fjc)