“VS moeten de ernstige gevolgen dragen”: Chinezen verdedigen beslissing om na Taiwanbezoek Pelosi niet meer met Amerikanen te praten

Het Chinese Ministerie van Defensie verdedigde vandaag het afblazen van militaire besprekingen met de Verenigde Staten. Eerder had de op een na grootste economie ter wereld al aangegeven niet meer met de grootste te willen praten over – onder meer – het klimaat.

Het bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vorige week aan de eilandstaat Taiwan heeft China woedend gemaakt. De Chinese Communistische Partij (CCP) beschouwt het zelfbestuurde eiland als een afvallige Chinese provincie, en zag de visite van een politieke vertegenwoordiger van z’n grootste geopolitieke rivaal als een erkenning van de Taiwanese onafhankelijkheid.

Peking reageerde op het bezoek met veel spierballenvertoon. Zo verricht(e) het Chinese leger ineens veel oefeningen rond Taiwan. Daarbij is al verschillende keren melding gemaakt van Chinese vliegtuigen of oorlogsschepen die de onofficiële grens in de Straat van Taiwan overschreden. Ook voerde het testlanceringen uit van ballistische raketten boven de Taiwanese hoofdstad Taipei – de allereerste keer dat zoiets gebeurt. Het liet daarnaast Washington als gesprekspartner op verschillende gebieden vallen.

“VS moeten ernstige gevolgen dragen”

Zo heeft China aangegeven geen militaire zaken op lagere niveaus met de VS meer te willen bespreken. Formeel beraad over commando’s op het terrein, coördinatie van het defensiebeleid en militair maritiem overleg werd op vrijdag al afgeblazen, toen Pelosi de regio verliet.

Het land kondigde daarnaast aan ook de klimaatonderhandelingen met de Amerikanen te zullen staken. Ook wordt de samenwerking met Washington opgeschort op het gebied van het voorkomen van grensoverschrijdende misdaad en drugshandel, weet de Nederlandse zakenkrant FD.

Die beslissingen verdedigde het ministerie van Defensie vandaag als volgt: “De relevante tegenmaatregelen van China zijn een noodzakelijke waarschuwing voor de provocaties van de Verenigde Staten en Taiwan, en een legitieme verdediging van de nationale soevereiniteit en veiligheid”.

“De huidige gespannen situatie in de Straat van Taiwan is geheel uitgelokt en gecreëerd door de Verenigde Staten op eigen initiatief, en de VS moeten hiervoor de volle verantwoordelijkheid en ernstige gevolgen dragen”, liet de woordvoerder van het Ministerie van Defensie, Wu Qian, optekenen door verschillende media. Voor “communicatie” is “oprechtheid vereist”, klonk het nog.

“Overdreven reactie”

Functionarissen van het Pentagon, het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis veroordeelden de stap en noemden het een onverantwoordelijke, overdreven reactie.

Het feit dat China een paar van z’n weinige communicatielijnen naar het Amerikaanse leger heeft doorgesneden, verhoogt het risico van escalatie op een kritiek moment. Dat stellen verschillende veiligheidsanalisten en diplomaten waarmee het persagentschap Reuters heeft gesproken.

Een Amerikaanse overheidsdienaar merkte op dat Chinese ambtenaren niet hadden gereageerd op oproepen van hoge functionarissen van het Pentagon te midden van de spanningen van vorige week. Maar ze zagen de non-reactie niet als een formele afgelasting van alle militaire gesprekken op de hoogste niveaus, zoals met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20