Als reactie op het oplaaiende conflict in Israël beslisten de Verenigde Staten een resem oorlogsschepen, waaronder twee vliegdekschepen, naar het oosten van de Middellandse Zee te sturen. Maar stuurt de VS ook boots on the ground?
In het nieuws: De Verenigde Staten laten bondgenoot Israël niet vallen.
- Vandaag zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, het land bezoeken. ”Ik ga met een zeer simpele en duidelijke boodschap: “De Verenigde Staten staan achter Israël””, zo verkondigde Blinken voor hij zijn vlucht nam richting Tel Aviv.
- “We zagen haast onbeschrijfbare zaken die Hamas pleegde tegen Israëlische mannen, vrouwen en kinderen. Elke dag komen we wat nieuws te weten, en het is hartverscheurend. Het is van ISIS geleden dat we een dergelijke gruwel zagen.”
Forse ontplooiing
De essentie: Die steun is er ook militair.
- De afgelopen dagen stuurden de VS militaire hulp naar Israël. Op beelden is te zien hoe grote kisten uit Amerikaanse vliegtuigen worden geladen in het land, waarin waarschijnlijk luchtafweerraketten zitten, munitie voor Israëls ‘Iron Dome’-raketschild.
- Daarnaast verplaatste het Pentagon verschillende oorlogsschepen richting de regio. De USS Gerald R. Ford, Amerika’s meest geavanceerde vliegdekschip, vergezeld van een forse escorte (kruisers en destroyers), arriveerde gisteren al in het oosten van de Middellandse Zee. En ook het vliegdekschip USS Dwight D. Eisenhower zou, samen met de rest van de Carrier Strike Group (de meereizende schepen en vliegtuigen) richting de Israëlische kust koersen.
- Ook zullen de VS het aantal gevechtsvliegtuigen aanwezig in de regio fors verhogen. Het gaat dan om F-15’s, F-16’s, A-10’s en de moderne F-35’s. Met deze forse ontplooiing wil het echter vooral een signaal sturen naar landen in het Midden-Oosten, die van de situatie gebruik kunnen maken om Israël aan te vallen. Daarbij kijkt men vooral naar Iran.
Onder de radar: De vraag is maar of de VS ook in de Gazastrook ingrijpen, als de situatie daar verder escaleert. Met de bevestiging dat enkele Amerikaanse burgers sneuvelden door de Hamas-terreur, of ontvoerd werden naar de Gazastrook, lijkt zoiets niet helemaal ondenkbaar.
- Alleen, een grote Amerikaanse invasie lijkt zeer onwaarschijnlijk. Wel kan het kleine teams ter plaatse sturen, om gijzelaars te bevrijden. The Daily Mirror weet dat elitetroepen van NAVY SEAL Team Six en Delta Force stand-by staan in een nabijgelegen Europees land. En ondertussen zou ook een speciale eenheid van de Amerikaanse marine (de 26th Expeditionary Unit) een oefening in Koeweit vroegtijdig hebben afgeblazen. Ook zij staan dus waarschijnlijk paraat om in te grijpen.
- Team Six, Delta Force en de 26th Marine Expeditionary Unit behoren tot de absolute top van speciale eenheden. Deze teams zijn gespecialiseerd in het bevrijden van gijzelaars. De kans bestaat dus dat zij naar de Gazastrook worden gestuurd om Amerikaanse burgers te gaan bevrijden.
- In Israël zijn al Amerikaanse ‘bevrijdingsexperten’ aanwezig, zo bevestigen twee Amerikaanse officials aan The Messenger. Zij adviseren de Israëlische strijdkrachten bij het bevrijden van gijzelaars uit de Gazastrook en door Hamas overgenomen dorpen.
Op eigen houtje
Opgevallen: De Amerikaan Cory Mills, die voor de Republikeinen in het Congres zetelt, trok op eigen houtje naar Israël. Uitgedost in militair uniform helpt hij bij de Israëlische reservisten. Mills zou daarbij ook meegeholpen hebben aan de bevrijding van al 32 gegijzelde Amerikanen.
Voor zijn politieke carrière diende Mills bij het leger en ging nadien als de slag als adviseur in de defensiesector. Zijn job bracht hem ook naar Afghanistan, waar hij de Amerikaanse terugtrekking in de zomer van 2021 meemaakte. Hijzelf en een team slaagden erin om vier achtergelaten Amerikanen te evacueren uit Kaboel.
(evb)