VS haalt China van ‘muntmanipulator’-lijst net voor finalisering handelsakkoord

De Verenigde Staten beschouwt China niet langer als een bedreiging voor de dollar.

Twee dagen voor China en de Verenigde Staten het eerste deel van een handelsovereenkomst ondertekenen, neemt Washington een opmerkelijk besluit. De VS haalt China van een lijst met landen die beschouwd worden als ‘valutamanipulator’.

‘China is afdwingbare engagementen aangegaan om zich te onthouden van concurrerende devaluatie en heeft tegelijk transparantie en verantwoording beloofd’, verklaarde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Handelsovereenkomst

De beslissing komt vijf maanden nadat de Amerikaanse schatkist China net op de lijst had gezet. Toch is het niet verrassend te noemen. Op woensdag zitten president Donald Trump en de Chinese vice-premier Liu He samen aan tafel om de handelsovereenkomst te tekenen.

De twee grootste wereldeconomieën werken al twee jaar aan de deal, met een ware tarievenoorlog als gevolg. Deze overeenkomst zou de eerste editie van een langetermijnscontract moeten vormen.

Devaluatiebeleid

Trump was eerder al erg kritisch over China. Vooral hun devaluatiebeleid, waardoor de export van China een boost krijgt, is een moeilijk punt.

Wat er precies in de deal staat, is nog niet helemaal duidelijk. In een interview met Fox News zei minister van Financiën Steven Mnuchin dat Peking tot 200 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwgoederen zou kopen.

In eerdere geruchten ging het om 50 miljard dollar aan Chinese aankopen. Of dat ook een haalbaar bedrag is, blijft onzeker.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20