VS gaat gewonde Oekraïense soldaten verzorgen

De Verenigde Staten doen bijzonder veel voor Oekraïne. Het land levert al voor 42 miljard dollar aan militaire steun en bijna negen miljard humanitaire steun, verreweg het meeste van alle landen. Maar nu gaan de VS ook Oekraïense soldaten verzorgen die gewond raakten in de strijd.

Het plan werd ondertekend door de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin. Concreet zullen Oekraïense soldaten worden overgebracht naar het Militair Hospitaal van Landstuhl in Duitsland, op 1000 kilometer van de grens met Oekraïne. Het ziekenhuis is het grootste Amerikaanse overzeese hospitaal en werd ook al gebruikt als medische hub voor Amerikaanse soldaten in de war on terror.

Geen Landstuhl, wel Chicago

Momenteel zijn er nog geen Oekraïners in behandeling in Landstuhl. Het is ook niet evident om Oekraïners eerst per auto of trein over de grens met Polen te brengen, van waar ze naar de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein worden gevlogen, gelegen vlak bij het Militair Ziekenhuis. Toch zijn er al Oekraïense soldaten in behandeling in andere Amerikaanse ziekenhuizen. Anton Geraschenko, een adviseur voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, deelde een video op Twitter waarop enkele soldaten beenprotheses krijgen in een ziekenhuis in Chicago

Al in april werd in de VS druk gezet door een groep parlementsleden over de partijgrenzen heen om meer te doen om de gezondheidszorg in Oekraïne en Polen te ondersteunen. Eén van de voorgestelde maatregelen was het opschalen van de capaciteit van Landstuhl, waar nu honderd bedden ter beschikking zijn.

Pantserambulances

Daarnaast opperden de parlementsleden ook dat de VS gepantserde ambulances naar Oekraïne moest sturen en veldhospitalen optrekken langs de Oekraïens-Poolse grens. “U hebt de unieke kans om het Amerikaans leiderschap tentoon te stellen door Oekraïne van medische steun te voorzien. Zo zullen andere NAVO-landen ook geïnspireerd zijn om te volgen”, schreven de ondertekenaars aan president Joe Biden.

Tot op heden doneerden de VS echter nog geen gepantserde ambulances. Het Verenigd Koninkrijk deed dit wel, en stuurde enkele FV104 Samaritans, gepantserde ambulancevoertuigen op rupsbanden die tot zes gewonden kunnen vervoeren.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20