Bouw kleine modulaire reactoren: VS en Japan gaan nauwer samenwerken op vlak van geavanceerde nucleaire technologie

De grootste en op twee na grootste economie ter wereld gaan de krachten bundelen om de energietransitie te versnellen. Het is een aankondiging die werd gedaan na een treffen tussen de Amerikaanse energieminister, Jennifer Granholm, en de Japanse economieminister, Yasutoshi Nishimura, eerder deze week. Specifiek gewaagt de gezamenlijke verklaring van een samenwerkingsverband rond de ontwikkeling en bouw van small modular reactors (SMR’s): mini-kernreactoren.

Waarom is dit belangrijk?

Binnen de wereld van de kernenergie zijn er veel interessante technologische innovaties. SMR’s, bijvoorbeeld, beginnen wereldwijd een steeds populairder alternatief te worden voor traditionele kerncentrales. Onder andere techmiljardair Bill Gates en Frans president Emmanuel Macron zijn grote voorstanders van deze mini-kernreactoren, die een belangrijk onderdeel van de energietransitie zouden kunnen worden. Er komt bij de opwekking van kernenergie immers geen CO₂ vrij, en SMR's gelden als kosteneffectiever dan traditionele kerncentrales.

In het nieuws: Op 9 januari ontmoetten de Amerikaanse minister van Energie en de Japanse minister van Economie elkaar in Washington, om de wereldwijde energiesituatie te bespreken.

  • Daarbij werd overeengekomen de samenwerking op het gebied van de energietransitie te versterken.
  • Schone energie, “met inbegrip van hernieuwbare energie (zon en wind, red.), energie-efficiënte technologie (batterijen), kernenergie, geothermische energie en de productie en het gebruik van waterstof en ammo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20