VS en India willen concurrentie aangaan met nieuwe Chinese zijderoute

VS en India willen concurrentie aangaan met nieuwe Chinese zijderoute
Joe Biden (l.) en Narendra Modi op de G20 bijeenkomst in 2022 – Leon Neal/Getty Images

De G20-top in New Delhi afgelopen weekend had twee grote afwezigen: Vladimir Poetin en, verrassender nog, Xi Jinping. Werden de eerste lijnen van een schets van een nieuwe wereld, waarin Rusland en China geïsoleerd zijn tegenover opkomende machten, in India getekend?

Waarom is dit belangrijk?

Noch Poetin noch Xi was aanwezig op de G20-top in New Delhi afgelopen weekend. Voor de Rus is dit niet verrassend: hij heeft Rusland nauwelijks verlaten sinds zijn leger vorig jaar Oekraïne binnenviel en vreest het net van het Internationaal Strafhof, tot het punt waarop hij de BRICS-vergaderingen verkiest bij te wonen via video. Xi is ook geen frequent reiziger, maar zijn afwezigheid blijft verrassend. Het moet gezegd worden dat China in onmin is met zijn grote buurland India, onder andere over de grensafbakening.

Amerikaans-Indiase vriendschap

Ondertussen konden Joe Biden en Narendra Modi elkaar vinden, op de G20-top. De Amerikaanse president en de Indiase premier kondigden een plan aan om een netwerk van spoorwegen en zeewegen te ontwikkelen dat India, de Europese Unie en landen in het Midden-Oosten zoals Israël, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zal verbinden in “een transformerende regionale investering.”

  • Het doel is duidelijk: een systeem opbouwen dat niet afhankelijk is van de twee andere grote Euraziatische machten voor de wereldwijde bevoorrading. Dit is een directe concurrent van het Belt and Road-initiatief van Peking, dat dit jaar zijn 10-jarig jubileum viert en worstelt met aanzienlijke schulden.
  • Dit interconnectiesysteem zou ook handig Rusland omzeilen en een gemakkelijkere bevoorrading voor zuidelijke landen garanderen. Die zijn afhankelijk van energie en voedsel, waarvan Moskou de stromen soms reguleert als drukmiddel. Dat werd duidelijk tijdens de landbouwcrisis, veroorzaakt door de Russische blokkade in de Zwarte Zee.
  • Biden en Modi hebben zich toegewijd om hun algemene partnerschap te verdiepen na een officiële ontmoeting bij de premier. Dit was hun tweede bilaterale ontmoeting in minder dan zes maanden.
  • Ze hebben vervolgens “het belang van het Quad (Quadrilateral Security Dialogue, een informele diplomatieke en militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten, Japan, Australië en India tegen China) herbevestigd om een vrij, open, inclusief en veerkrachtig Indo-Pacific te ondersteunen.”

“Corridors en kansen creëren”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukt dat het initiatief van Biden en Modi geen exclusieve overeenkomst kan zijn voor bepaalde landen als het echte economische meerwaarde wil hebben.

“Als we willen dat handel een drijvende kracht is voor groei, moeten we corridors en kansen creëren. Wat belangrijk is, is om dit te doen ten behoeve van iedereen, en niet ten koste van anderen. In die zin zou ik alle landen aanmoedigen om samen te werken in de geest van een geïntegreerde economie.”

Kristalina Georgieva, directeur-generaal van het IMF, op CNBC

Een G20 in de schaduw van de oorlog

Hoewel de verschillende diplomatieke delegaties glimlachten voor de camera’s, werd de top onvermijdelijk gekenmerkt door de impliciete stempel van de oorlog in Oekraïne. En er moest rekening worden gehouden met gevoeligheden om tot een consensus te komen over een gezamenlijke verklaring die doorgaans de lidstaten van de G20 verbindt.

  • De G20-landen hebben zich verplicht om “de meest kwetsbaren ter wereld te beschermen door eerlijke groei te bevorderen en macro-economische en financiële stabiliteit te versterken.” Zonder te verwijzen naar het conflict, wat onaanvaardbaar zou zijn geweest voor de Russen en de Chinezen.
  • Natuurlijk wil India deze twee grootmachten niet te zeer bruuskeren en blijft het zichzelf presenteren als neutraal, terwijl het profiteert van Russische energie-exporten. Het is opmerkelijk dat de verklaring van vorig jaar veel scherper was tegenover Poetin, die werd aangeduid als de enige agressor.
  • Aan de zijde van Oekraïne merkte de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleg Nikolenko, op dat dit “geen bron van trots is.”

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.