VS en EU bespreken samenwerking op het gebied van handel en technologie, als reactie op (te) dominant China

Topfunctionarissen van de VS en de Europese Unie zullen woensdag bijeenkomen om verschillende belangrijke economische en technologische uitdagingen te bespreken. Dat bericht CNBC. De transatlantische alliantie wil een weerwoord bieden tegen China, nu de ambities van dat land de wereldmarkten steeds meer vormgeven.

Waarom is dit belangrijk?

De VS maakt duidelijk werk van anti-China-allianties. Deze bijeenkomst volgt op de pas opgerichte veiligheidsgroep AUKUS (Australië, Verenigd Koninkrijk en de VS) en de eerste persoonlijke ontmoeting van Biden met de Quad-landen (Australië, India, Japan VS), twee initiatieven op het gebied van buitenlands beleid die door China zijn bekritiseerd.

De Amerikaanse Ministers van Buitenlandse Zaken en Handel, Anthony Blinken en Gina Raimondo, en VS-handelsgezant Katherine Tai zullen woensdag deelnemen aan de inaugurele VS-EU Raad voor Handel en Technologie in Pennsylvania.

Het team van Biden zal een ontmoeting hebben met de uitvoerende vice-voorzitters van de Europese Commissie, Margrethe Vestager en Valdis Dombrovski.

De groep heeft tot doel handelsgeschillen aan te pakken, regelgevingsprocedures te stroomlijnen en “verkeersregels” te ontwikkelen voor opkomende technologieën aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Oneerlijke handelspraktijken

De dringende behoefte van de VS en de Europese Unie om samen te werken op het gebied van handel en technologie is een indicatie van de westerse ambities om beter te kunnen concurreren met China. Washington en Brussel hebben Peking beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken die variëren van diefstal van intellectuele eigendom tot dumping.

“Europa en de Verenigde Staten hebben er beide belang bij dat anderen zich aan de verkeersregels houden,” zei een hoge functionaris van de regering-Biden. Hij sprak met CNBC op voorwaarde van anonimiteit, om voorafgaand aan de bijeenkomst details te kunnen delen, zonder een bepaalde regering bij naam te noemen.

De beambte zei dat de Raad voor handel en technologie zich zal concentreren op samenwerking op de volgende gebieden:

  • Technologiestandaarden
  • Beveiliging van de toeleveringsketen
  • Klimaat en groene energie
  • IT-veiligheid en concurrentievermogen
  • Gegevensbeheer
  • Exportcontrole
  • Doorlichting van investeringen
  • Wereldwijde handelsuitdagingen

Kostbare interventies

De bijeenkomst van woensdag komt op een moment dat de regering-Biden overschakelt van kostbare interventies in het Midden-Oosten en Centraal-Azië – zoals Amerika’s 20 jaar durende militaire missie in Afghanistan – naar opkomende bedreigingen van Rusland en China.

Quadrilaterale Veiligheidsdialoog

Vorige week had Biden in het Witte Huis een persoonlijke ontmoeting met de leiders van Australië, India en Japan om de gedeelde bezorgdheid over de groeiende militaire en economische invloed van China te bespreken. De leiders bespraken ook vorderingen op het gebied van Covid-19 vaccins, technologische samenwerking en een vrije en open Indo-Pacific-regio nu China zich ginds steeds assertiever opstelt.

De bijeenkomst van de Quadrilaterale Veiligheidsdialoog, of Quad – zoals de groep van de vier grote democratieën wordt genoemd – kwam slechts een week nadat Biden een nieuw veiligheidspact met het VK en Australië had aangekondigd, een stap die Beijing woedend maakte.

“Uiterst onverantwoordelijk” veiligheidspact

Biden kondigde samen met de premiers Scott Morrison van Australië en Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk een nieuw trilateraal veiligheidspartnerschap aan dat gericht is op het versterken en stabiliseren van de regio Zuid-Pacific-Indische Oceaan.

Als onderdeel van de overeenkomst zullen de VS en het VK Canberra helpen bij de aankoop van nucleair aangedreven onderzeeërs, waardoor de Australische marine de Chinese nucleair aangedreven schepen in de regio zal kunnen helpen bestrijden. “Dit stelt Australië in staat om op een veel hoger niveau te spelen en de Amerikaanse capaciteiten te vergroten”, aldus een Australisch functionaris.

Peking heeft het veiligheidspact en de wapendeal als “uiterst onverantwoordelijk” bestempeld.

“De export van zeer gevoelige nucleaire onderzeeboottechnologie naar Australië door de VS en het VK bewijst eens te meer dat zij nucleaire export gebruiken als een instrument voor geopolitiek spel en dat zij met twee maten meten. Dit is uiterst onverantwoordelijk,” zei Zhao Lijian, woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken, toen hem eerder in de maand naar het trilaterale veiligheidspact werd gevraagd.

Biden, die eerder deze maand met de Chinese president Xi Jinping sprak, heeft gezegd dat zijn benadering van China anders zou zijn dan die van zijn voorganger, in die zin dat hij nauwer zou samenwerken met bondgenoten om terug te slaan tegen Peking.

Macron niet meer boos?

Het meest recente initiatief van de president heeft Amerika’s oudste bondgenoot echter boos gemaakt. De veiligheidsalliantie, AUKUS genaamd, leidde tot een diplomatieke rel met Parijs omdat de deal een langdurige wapenovereenkomst tussen Australië en Frankrijk schrapte.

Biden sprak vorige week met de Franse president Emmanuel Macron in een poging om de spanningen te verminderen. De twee leiders spraken af elkaar eind oktober in Europa te ontmoeten. Tijdens het gesprek stemde Macron er ook mee in om de ambassadeur van Frankrijk in de Verenigde Staten, Philippe Etienne, terug te sturen naar Washington.

Lees ook: Kissinger: “Spanningen tussen China en VS leiden tot nieuwe Koude Oorlog”

(jvdh-

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20