VS en China zetten door met handelsdeal, maar Chinese import is nu al onder de lat

De VS en China kwamen in een telefoongesprek overeen om de handelsdeal die ze enkele maanden geleden sloten uit te voeren zoals afgesproken. Dat melden de ministeries van Handel van beide landen.

In december vorig jaar, toen er nog niet echt sprake was van corona, sloten de VS en China een akkoord om de toekomstige handel te regelen. Het is te zeggen, de eerste fase werd alleszins afgeklopt.

Wat er exact in de deal staat, is nog altijd niet helemaal duidelijk, maar een van de afspraken zou zijn dat China in twee jaar tijd 200 miljard dollar extra aan goederen importeert, waaronder 32 miljard aan landbouwproducten. Dat is minder dan de 50 miljard waar de Amerikaanse president Donald Trump het oorspronkelijk over had, maar nog altijd meer dan op het toppunt in 2013. In ruil voor die toezeggingen zou de VS tarieven op Chinese goederen schrappen.

Corona

Er was de voorbije weken onzekerheid of de deal nog kon doorgaan nu beide landen, en zeker China, volop in coronacrisis zitten. Maar donderdag werd in een telefoongesprek tussen de Amerikaanse minister van Handel en de Chinese vicepremier beslist dat hij gewoon wordt uitgevoerd zoals afgesproken. Het was de eerste keer sinds januari dat de twee elkaar spraken. De tekst van de deal stipuleert dat er elke zes maanden contact moet zijn.

Corona zal alles wel iets moeilijker maken. China importeerde dit jaar 6 procent minder Amerikaanse goederen dan vorig jaar. Het hoeft niet gezegd dat dat serieus onder de lat is. De afspraak is dat de Volksrepubliek dit jaar 77 dollar extra importeert. De vraag is dus of het land dit nog kan inhalen.

Trump zou graag zo snel mogelijk werk maken van de tweede fase van de handelsdeal, ‘nog voor de verkiezingen van 2020’, maar de kans dat die er de komende maanden nog komt, is door de coronacrisis wel heel wat kleiner geworden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20