VS bombarderen Iraanse doelwitten in Syrië: ‘minstens 17 doden’

De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van door Iran gesteunde milities, als vergelding voor recente aanvallen van VS-troepen in Irak. Dat meldt het Pentagon. Daarbij zijn al minstens zeventien pro-Iraanse strijders omgekomen, volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). 

Pentagon-woordvoerder John Kirby spreekt van een ‘defensieve militaire operatie’: ‘Deze aanval werd door president Biden geautoriseerd als reactie op recente aanvallen op de coalitie onder leiding van de VS in Irak, en op de aanhoudende bedreigingen tegen ons militaire personeel aldaar.’

Raketdiplomatie

De voorbije weken zijn er verschillende raketaanvallen geweest op Amerikaanse basissen in Irak, gelanceerd door pro-Iraanse milities. Een coalitie onder leiding van de VS is daar ter plaatse om de Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Daarbij kwam een niet-Amerikaans militair personeelslid om, en raakte een Amerikaanse soldaat gewond. Anthony Blinken, de kersverse Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei toen dat de VS ‘woedend’ waren. 

Met die raketaanvallen wou Teheran de nieuwe regering-Biden onder druk zetten om zo snel mogelijk Amerikaanse sancties op te heffen en terug tot het nucleair akkoord toe te treden. Dat is een verdrag tussen Iran en vijf grootmachten plus de EU, waarbij Iran geen kernwapens ontwikkelt in ruil voor een verlichting van economische sancties. Trump stapte in 2018 eenzijdig uit dat akkoord, Biden heeft al aangegeven om het in ere te herstellen. Dat gebeurde echter niet snel genoeg volgens Iran, dat enkele raketten afschoot om de ‘diplomatieke druk’ hoog te houden.

De-escalatiebombardement

Afgelopen nacht heeft Biden dus zijn antwoord gegeven. ‘De aanvallen hebben drie vrachtwagens met munitie vernield (…). Er zijn vele doden. Minstens zeventien strijders zijn omgekomen, een voorlopige balans’, verklaarde de directeur van het SOHR, Rami Abdel Rahmane.

Kirby noemde de luchtaanvallen van afgelopen nacht ‘evenredig’ en zei dat ze ‘parallel met diplomatieke maatregelen werden uitgevoerd’, daarbij noemde hij overleg met Amerikaanse partners in de anti-IS-coalitie.

‘De operatie zendt een ondubbelzinnige boodschap uit: president Biden zal optreden om het Amerikaanse militair personeel en het personeel van de coalitie te beschermen’, zei hij.

‘Tegelijkertijd hebben we op een weloverwogen manier gehandeld die erop gericht is de algemene situatie in zowel Oost-Syrië als Irak te de-escaleren’, voegde hij eraan toe. (jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20