Verschillende landen spraken de wens al uit om Oekraïne te voorzien van tanks. Voorlopig besliste slechts één land om dat ook effectief al te doen; het Verenigd Koninkrijk. Maar ook vanuit de rest van Europa, en nu zelfs de Verenigde Staten, gaan steeds meer stemmen op om tanks te leveren.
VS denken na over het leveren van Abrams-tanks aan Oekraïne, terwijl Polen officieel een exportverzoek indient voor de Duitse Leopards

Waarom is dit belangrijk?
Oekraïne heeft meer en modernere tanks nodig om de Russische invasie te kunnen tegenhouden. Vooral in het Westen zijn die moderne tanks te vinden, alsook de wil om die daadwerkelijk te leveren. Andere landen, waaronder Duitsland, blokkeren het dossier echter.Over de plas: De Verenigde Staten zouden een levering van M1 Abrams-tanks overwegen, zo schrijft The Wall Street Journal.
- Het nieuws werd naar buiten gebracht door Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Volgens hen zouden de VS bereid zijn een aanzienlijk aantal M1 Abrams-tanks te leveren aan Oekraïne. Deze horen internationaal bij de beste tanks die er bestaan. De voorwaarde is wel dat Duitsland zelf een klein aantal Leopard 2-tanks levert, en ook de bondgenoten in Europa voorziet van extra tanks. Het Witte Huis weigerde het plan te bevestigen.
- Moest deze deal doorgaan, komt er een einde aan de diplomatieke ruzie tussen de Verenigde Staten en Duitsland. Duits bondskanselier Olaf Scholz weigerde namelijk om Duitse Leopard 2-tanks te leveren, zolang de Amerikanen geen Abrams’en stuurden. Naar verluidt zou Amerikaans president Joe Biden zijn bijgedraaid na een telefonisch gesprek met Scholz, op 17 januari.
- Het Pentagon zelf is geen voorstander van het sturen van M1 Abrams-tanks. Gebruik van de toestellen zou zeer complex zijn, enkele weken training vereisen. Ook zou de logistiek bij hun levering vrij ingewikkeld zijn.
En Europa? De Britten beloofden eerder al 14 Challenger 2-tanks te leveren, en het Europese continent kan nu snel volgen.
- Polen is de voornaamste aanjager van het plan. President Andrzej Duda gaf, bij een persconferentie in het Oekraïense Lviv, al aan om een tiental Leopard 2’s te gaan leveren. Daarnaast riepen de Polen bondgenoten die ook Leopard 2’s bezitten op om een coalitie te vormen en de toestellen te verzamelen.
- Dit zou nu ook (deels) gebeurd zijn. Maar liefst twaalf landen beschikken over de Leopards en zouden deze ook willen leveren. Onder meer Spanje, Denemarken, de Scandinavische landen en enkele kleinere Oost-Europese bondgenoten gingen overstag, liet een hooggeplaatste Oekraïense officier weten aan ABC News. Twee landen houden de boot voorlopig nog af: Hongarije en Duitsland zelf. Als bouwheer van de tanks, kan Duitsland beslissen of de andere landen deze voertuigen wel mogen exporteren.
- Met de nieuwe minister van Defensie lijkt een nieuwe wind te waaien door de Duitse politiek: hij gaf aan dat Duitsland niet van plan was het plan te blokkeren. Twee andere ministers in de regering-Scholz, Robert Habeck en Annalena Baerbock, gaven eerder al aan dat Duitsland andere landen niet mocht weigeren van de voertuigen te exporteren. De echte beslissing hierover lijkt er dan ook snel aan te komen: Polen diende een officieel verzoek in om de tanks te mogen uitvoeren naar Oekraïne.
(lb)