Vrees voor herhaling van ‘Black Monday’

Vrees voor herhaling van ‘Black Monday’
Getty Images

Key takeaways

  • Het wereldwijde tarief van 10 procent van de Trump-administratie heeft een marktuitverkoop veroorzaakt die doet denken aan Black Monday.
  • Hedgefondsen staan onder zware druk als gevolg van scherpe dalingen in de waarde van hun activa, waardoor ze genoodzaakt zijn om aan margin calls te voldoen en de aandelenkoersen verder onder druk staan.
  • De situatie blijft volatiel, met een toenemende bezorgdheid over de mogelijkheid van een bredere marktdaling te midden van de aanhoudende handelsspanningen.

De recente invoering van de wereldwijde tarieven van 10 procent door president Trump heeft schokgolven door de financiële markten gestuurd en een sell-off veroorzaakt die doet denken aan de beruchte ‘Black Monday’ crash van 1987. Hedgefondsen staan onder zware druk nu grote banken op Wall Street onderpand eisen vanwege de scherpe dalingen in de waarde van hun activa. Deze situatie heeft geleid tot wijdverspreide vrees voor een ineenstorting van de markt.

De tarieven, die bedoeld zijn om wat het Witte Huis als oneerlijke handelspraktijken beschouwt aan te pakken, legt extra kosten op aan geïmporteerde goederen uit de meeste landen. De impact is al voelbaar, met aanzienlijke dalingen in verschillende sectoren, waaronder technologie en consumentenaandelen. Experts waarschuwen dat dit een vicieuze cirkel kan creëren, waarbij gedwongen verkopen om aan de margin calls te voldoen de aandelenkoersen verder drukken.

Vergelijkbare situatie met eerdere marktcrises

Wat de onrust nog vergroot, is dat goud, dat vaak wordt gezien als een veilige haven, vrijdag aanzienlijk is gedaald, waardoor eerdere winsten werden uitgewist. Dit suggereert dat beleggers zich haasten om verliezen te dekken en risicoblootstelling te verminderen. Prime brokerage teams op Wall Street zijn onvermoeibaar aan het werk om de golf van margin calls te beheersen, waarbij ze de portefeuilles van klanten proactief beoordelen op mogelijke kwetsbaarheden.

Gegevens van Morgan Stanley laten zien dat donderdag de slechtste prestatie voor long/short aandelenfondsen in de VS sinds 2016 was, wat de ernst van de situatie onderstreept. De omvang van de verkoop lijkt op eerdere marktcrises, waaronder de COVID-19 marktuitverkoop in 2020.

Volatiliteit van de markt en mogelijkheid van bredere marktdaling nemen toe

Terwijl hedgefondsen al begonnen zijn met het terugschroeven van posities en het verminderen van hun hefboomwerking in afwachting van de escalatie van de handelsoorlog, heeft de recente invoering van invoerrechten de druk nog opgevoerd. De situatie blijft volatiel en de bezorgdheid over de mogelijkheid van een bredere marktdaling neemt toe. Aangezien er op 9 april extra tarieven zullen worden ingevoerd, die van invloed zullen zijn op belangrijke handelspartners zoals de Europese Unie, Japan en China, blijven de wereldwijde economische vooruitzichten onzeker.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00