Frankrijk kondigt een reeks opmerkelijke maatregelen aan die het milieu ten goed moeten komen.
In het nieuws. Vanaf oktober kunnen Franse consumenten een bonus van 7 euro krijgen wanneer ze schoenen laten repareren. Wanneer men kledij laat herstellen of aanpassen kan men op een bonus van 10 tot 25 euro rekenen.
De details. Jaarlijks worden bij onze zuiderburen 3,3 miljard kledingstukken op de markt gebracht.
- Door in te zetten op herstel, eerder dan op weggooien, wil men de 770.000 ton aan kledingafval reduceren die er jaarlijks wordt verzameld.
- Deze subsidie komt niet uit de staatskas, maar wordt gefinancierd door de grote textielfabrikanten, die 154 miljoen euro uittrekken in de periode 2023 – 2028.
- Naar het model van de bonus voor het repareren van huishoudelijke apparaten, maakt de financiële hulp, volgens de eco-organisatie Refashion, “deel uit van een grote hervorming van de textielsector, een van de meest vervuilende industrieën op de planeet”.
Zoom out. Is het initiatief op het eerste zicht niet onverdienstelijk, dan kan men zich vragen stellen bij het investeren in het herstel van goedkope, uit de mode geraakte en in China gefabriceerde kledij. Net als bij de eindverantwoordelijkheid van de consument die aan Fast Fashion verslaafd is.
- Dat niets complexer is dan vereenvoudiging, bewijst de Franse overheid door gelijktijdig een extra laag bureaucratie te creëren.
- Ambachtslieden, schoenmakers en kleermakers aan wie een herstelling wordt toevertrouwd, moeten door de overheid worden gelabeld. Dat volgens administratieve criteria met betrekking tot de bedrijfsnaam, de competenties van de reparateur en het “kader van de kosten van de overheid”.
Wie met een SUV rijdt zal parkeren in Parijs duurder betalen
Nog een opmerkelijke maatregel. Vanaf 1 januari gelden in Parijs hogere parkeertarieven voor SUV’s en andere grote auto’s.
- Het doel hiervan is om mensen aan te moedigen om kleinere en elektrische voertuigen te kopen.
- Het aantal SUV’s in de stad is de afgelopen vier jaar met 60 procent toegenomen. Deze terreinwagens maken nu 15 procent uit van de 1,15 miljoen particuliere voertuigen die elke avond in Parijs geparkeerd staan.
- Volgens David Belliard, verantwoordelijk voor openbare ruimte en mobiliteitsbeleid in de stad, hebben SUV’s in Parijs niets te zoeken:
- “Er zijn geen onverharde paden, geen bergwegen… SUV’s zijn absoluut nutteloos in Parijs. Erger nog, ze zijn gevaarlijk, te groot en er zijn te veel middelen nodig om ze te produceren.”
- Ook andere Franse steden plannen gelijkaardige maatregelen om SUV-eigenaars hogere parkeertarieven te laten betalen.
(nd)