Op het ogenblik dat je je aan het voorbereiden bent om een sollicitatiegesprek te gaan voeren voor een nieuwe functie, dan dien je je goed te bedenken dat niet alle vragen die je tijdens dit gesprek gesteld krijgt ook rechtstreeks verband zullen houden met de baan waar je voor solliciteert. In sommige gevallen zal een werkgever namelijk beter willen begrijpen wie je bent als persoon en waar je geïnteresseerd in bent buiten het werk. Dit is dan ook de reden waarom je tijdens een sollicitatiegesprek vragen kunt verwachten als:
- “Wat doe je in je vrije tijd?”
- “Kun je me wat meer over je hobby’s vertellen”
Hoe kun je vragen over je hobby’s beantwoorden?
Vragen als deze kunnen het gevolg zijn van een aantal punten waar een werkgever zich zorgen over zou kunnen maken, zoals:
- je algehele gezondheid,
- je energielevel,
- je mentaliteit,
- je manier om klanten en collega’s te benaderen,
- je manier om klanten en collega’s te vermaken.
Deze vragen kunnen eveneens worden gesteld omdat de werkgever zo veel mogelijk over jou, en hoe je als persoon bent, te weten te komen. De dingen die je doet naast je werk zal namelijk aan kunnen tonen dat je een persoon bent die goed zijn balans heeft weten te vinden. Bovendien zullen je hobby’s en je persoonlijke interesses een werkgever een beter inzicht geven in je persoonlijke aard. Tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek is het dus van belang dat je voorbeelden wilt geven van de dingen die je graag doet in je vrije tijd. Maar dat wil niet zeggen dat je zonder na te denken alle activiteiten kunt noemen waar je je mee bezig houdt na je werk. Er zijn zelfs een aantal hobby’s en activiteiten die je beter voor jezelf kunt houden.
Wat kun je beter niet vertellen?
Je bent waarschijnlijk al wel op de hoogte van het feit dat er bepaalde onderwerpen zijn die je moet vermijden tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek. Zo zul je bijvoorbeeld beter niet aan de grote klok kunnen hangen dat je er plezier in hebt om regelmatig een gokje te wagen, dat je houdt van extreme feesten of dat je je vrije tijd graag doorbrengt met een vorm van illegale- of twijfelachtige activiteiten. Dergelijke interesses en hobby’s houd je beter voor jezelf, zelfs als je uiteindelijk wel in dienst wordt genomen door het bedrijf.
De beste manieren om te antwoorden op deze vraag
Op het moment dat je deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek gaat beantwoorden, moet je er altijd voor zorgen dat je antwoorden echt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld als jaren een lidmaatschap had bij een sportschool, dan kun je beter niet op gaan scheppen over het feit dat je verslaafd bent aan fitness. Je moet je echter wel richten op antwoorden die een positieve eigenschap laten zien die je indirect kan helpen bij het behalen van successen op de werkvloer.
Sporten en gezondheidsgerelateerde activiteiten
Het is algemeen bekend dat aan sport en fitness gerelateerde hobby’s laten zien dat je veel aandacht besteedt aan je gezondheid, je energielevel, je vitaliteit en je vermogen om goed met stress om te gaan. Oudere kandidaten moeten echter extra voorzichtig zijn wanneer zij bepaalde punten van dit kaliber willen vermelden tijdens een sollicitatiegesprek. Sporten zoals golf, tennis en skiën, kunnen immers nuttige manieren zijn om te communiceren met klanten en om relaties met hen op te bouwen, maar vergeet daarbij niet om op de eerste plaats altijd eerlijk te zijn. Je wilt immers opscheppen over het feit dat je een geweldige goede golfer bent, maar wanneer je met je nieuwe werkgever op de baan staat, totaal niet weet wat je precies moet doen.
Vrijwilligerswerk of andere maatschappelijke inzet
Daarnaast kun je je vrijwilligerswerk of maatschappelijke activiteiten, zoals het coachen van het honkbalteam van je kind aanhalen tijdens een sollicitatiegesprek. Vrijwilligerswerk laat immers zien dat je karakter hebt en graag zorgt voor iemand anders dan jezelf. Werken voor organisaties die betrokken zijn bij de samenleving is eveneens een geweldige manier om potentiële klanten te overtuigen door het nastreven van een gemeenschappelijk belang.
Professionele ontwikkeling en vervolgonderwijs
Je professionele ontwikkeling van activiteiten zijn een ander potentieel positief vlak om te vermelden tijdens een sollicitatiegesprek als je wordt gevraagd op welke manier je je vrije tijd graag doorbrengt. Misschien volg je cursussen of neem je deel aan seminars, lees je tijdschriften, volg je een complete online opleiding die je vaardigheden met betrekking tot je werk zullen verbeteren of ben je bezig met het onder de knie krijgen van een vreemde taal in je vrije tijd. Daarnaast kunnen het deelnemen aan conferenties of het uitvoeren van taken voor een beroepsvereniging andere manieren zijn om een werkgever te laten zien dat je professioneel bezig bent ook buiten het werk om.
Vermeld de dingen die je graag doet
Als je gesprekspartner je tijdens een sollicitatiegesprek ernaar vraagt, dan kun je ook anekdotes vertellen die betrekking hebben op je dagelijkse leven. Misschien vind je het erg prettig om je vrije tijd door te brengen samen met je partner of kinderen; Of geniet je er enorm van als je een lange wandeling kunt maken met je hond, ben je een groot liefhebber van kruiswoordraadsels, het lezen van klassieke romans of het vervaardigen van quilts. Wat je ook graag doet in je vrije tijd, je dient er altijd voor te zorgen dat deze activiteit je in een positief daglicht zal plaatsen bij een potentiële werkgever.
Combineer persoonlijke- en professionele bezigheden
Over het algemeen zou je kunnen stellen dat de beste manier om deze vraag te beantwoorden ligt in een combinatie van persoonlijke hobby’s en de wat meer professionele- of werkgerelateerde bezigheden. Deze combinatie zal je antwoord dan ook aanzienlijk kunnen verbeteren. Tot slot mag je niet vergeten, op het moment dat je je hobby’s tijdens een sollicitatiegesprek wilt bespreken, om enthousiast over je bezigheden te vertellen en hierbij welgemeend te glimlachen.