Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: neem je wel eens werk mee naar huis?

Op het ogenblik dat je tijdens een sollicitatiegesprek de vraag voorgelegd krijgt: “Denk je wel eens werk mee naar huis te nemen?” dan weet je dat je een lastige vraag correct moet gaan beantwoorden. Het is dan ook zaak om je van tevoren goed voor te breiden voordat je dit belangrijke gesprek gaat voeren en dus ook een passend antwoord weet te formuleren als een werkgever je deze vraag stelt. Werkgevers kunnen deze vraag immers om een verscheidenheid van redenen aan je voorleggen. Zo kan een werkgever bijvoorbeeld willen weten of je wel georganiseerd kunt werken en je al je werk uit kunt voeren in de tijd die daarvoor wordt toegewezen. 

Een werkgever kan deze vraag echter ook stellen omdat hij, of zij, ervoor wil zorgen dat je een fatsoenlijk evenwicht weet te vinden tussen je werk en je privéleven (veel werkgevers geloven immers dat hoe gelukkiger je je als werknemer voelt, hoe beter je je werk zult doen).

Sommige werkgevers zijn echter echt op zoek naar mensen die hun werk zien als het middelpunt van hun leven, en dit soort gesprekspartners tijdens een sollicitatiegesprek zullen willen beoordelen in welke mate je toegewijd bent aan de vacante baan. Om deze vraag dan ook op een goede manier te beantwoorden, moet je absoluut een beetje te weten komen over het specifieke bedrijf en de functie waar je voor solliciteert.

Hoe kun je deze vraag correct beantwoorden?

Voordat je een antwoord kunt gaan formuleren, zul je na dienen te denken over de bedrijfscultuur bij de werkgever waar je gaat solliciteren. Op het ogenblik dat je weet dat deze werkgever veel waarde hecht aan een goede balans tussen je werk en je privéleven of aan vaardigheden die te maken hebben met een goed timemanagement, dan wil je deze uiteraard extra op de voorgrond brengen door je vermogen om uw werk te voltooien tijdens de werkuren die je daarvoor beschikbaar hebt. Op die manier kun je je namelijk daarna richten op je gezin of andere activiteiten buiten je werk om.

Als een bedrijf alle werknemers heeft verplicht om een bepaald aantal extra uren te werken en de noodzaak daarvan koppelt aan de mate van toewijding en passie die iemand heeft voor het werk, dan kun je je bereidheid om projecten mee naar huis nemen, om zo een ​​hoge kwaliteit van je werk te kunnen garanderen, door middel van je antwoord extra benadrukken.

Indien je niet zeker bent van wat de werkgever nu eigenlijk zoekt, dan is de veiligste manier om deze vraag te beantwoorden door je organisatorische vaardigheden te benadrukken en tevens aanhalen dat je ook werk mee naar huis wilt nemen op momenten dat dit nodig is.

Deze vraag zal je overigens ook de mogelijkheid bieden om na te denken over de vraag of de baan waar je voor solliciteert ook echt een functie is die aansluit bij je persoonlijke kennis, vaardigheden en ervaring.

Wanneer een werkgever duidelijk aangeeft dat hij, of zij, wil dat je van tijd tot tijd werk mee naar huis neemt, maar je eveneens veel waarde hecht aan je vrije tijd, dan zou je deze baan misschien beter niet kunnen accepteren. In plaats daarvan kun je dan uit gaan kijken naar functie bij een bedrijf dat de balans tussen werk en privéleven meer weet te waarderen.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Op het ogenblik dat dit noodzakelijk is, zal ik werk mee naar huis nemen en daar geen problemen mee hebben. Ik besef namelijk het belang van het halen van deadlines en het op tijd voltooien van opdrachten en in sommige gevallen betekent dat extra uren op de werkvloer of thuis aan de slag gaan.
  • Ik ben een zeer georganiseerde persoon en kan mijn tijd prima indelen. Op het moment dat ik met een project begin, dan maak ik eerst altijd een tijdslijn voor mezelf die me in staat zal stellen om de opdracht op tijd af te ronden zonder mijn werk mee naar huis te hoeven nemen. Ik heb echter ontdekt dat soms een tijdlijn kan veranderen of een probleem op je pad kan komen, en in dergelijke gevallen ben ik uiteraard altijd bereid om werk mee naar huis te nemen.
  • Als ik ga aan een nieuw project ga beginnen, dan kies ik er vaak voor om werk mee naar huis te nemen om er zo voor te zorgen dat ik het werk voor mijn cliënt op tijd af kan ronden. Dat wil echter niet zeggen dat ik niet regelmatig tijd door wil brengen met mijn gezin, dus zal ik altijd proberen om het thuiswerken zoveel mogelijk te beperken tot alleen het vroegste stadia van de projecten en tot uiterst dringende zaken die afgewerkt moeten worden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20