Key Takeaways
- De wereldwijde vraag naar uranium neemt toe als gevolg van de energietransitie.
- Westerse bedrijven maken zich zorgen over een dreigend aanbodtekort.
- China en Rusland breiden hun capaciteit voor uraniumwinning en nucleaire infrastructuur agressief uit.
De wereldwijde vraag naar uranium neemt toe omdat landen kernenergie gaan gebruiken om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Ook om te voldoen aan de energiebehoeften van een groeiend digitaal landschap. Deze vraagstijging valt echter samen met de toegenomen concurrentie van China en Rusland, die actief uraniumvoorraden proberen te krijgen uit Afrikaanse landen en Kazachstan, ’s werelds grootste uraniumproducent.
Terwijl westerse bedrijven de uraniummarkt lang hebben gedomineerd, uiten leidinggevenden nu hun bezorgdheid over een dreigend aanbodtekort. Cory Kos, vice-president investor relations bij Cameco, de grootste westerse leverancier gevestigd in Canada, benadrukt bij de Financial Times, dat veel klanten zich niet bewust zijn van de uitputtingcurve waar de industrie mee te maken heeft. Dit gebrek aan bewustzijn is vooral zorgwekkend omdat er wereldwijd plannen zijn voor de uitbreiding van kernenergie, ook in de Verenigde Staten.
Concurrentie is toegenomen
De concurrentie om uranium is toegenomen nu China en Rusland hun capaciteit voor uraniumwinning, verrijking en nucleaire infrastructuur agressief uitbreiden. Een recent rapport van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) belicht deze trend en benadrukt de noodzaak voor de Verenigde Staten om hun uraniumleveringsketens te versterken door middel van strategische partnerschappen met bondgenoten, gunstig handelsbeleid en investeringen in zowel binnenlandse verrijkingscapaciteiten als overzeese uraniumproductie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!