Key takeaways
- China heeft te kampen met een tekort aan goud door de beperkte beschikbaarheid van goudstaven bij de grote banken.
- De reserves van de Russische centrale bank zijn met 46,4 procent gedaald, waardoor de fysieke goudreserves in 2024 met meer dan 33 ton zijn gekelderd.
- Ondanks deze tekorten zijn Russische consumenten actief goud aan het kopen. Ze kochten 75,6 ton goud in 2024, een stijging met 6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
In China kampen grote banken met aanzienlijke goudtekorten. Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, Postal Savings Bank of China en Bank of China hebben gemeld dat er beperkte of geen beschikbaarheid is van goudstaven.
Hoewel sommige analisten suggereren dat beleggers kunnen overwegen hun portefeuilles te diversifiëren om de risico’s van stijgende goudprijzen te beheersen, is de grote vraag naar goud in China onmiskenbaar, meldt Kitco.
Goudtekorten in Rusland
De situatie in Rusland weerspiegelt deze trend. De reserves van de centrale bank van het land zijn aanzienlijk gedaald, met meer dan 33 metrische ton in 2024. Dit komt neer op een daling van 46,4 procent in fysieke goudreserves, de grootste daling sinds het hoogtepunt van de COVID-19 pandemie in 2020. Volgens RBC, die zich baseert op gegevens van de Russische Centrale Bank, hebben deze dalingen de totale Russische goudreserves op hun laagste punt gebracht sinds juli 2022.
Hoge vraag naar goud houdt aan
Ondertussen hebben Russische consumenten actief goud gekocht. Alleen al in 2024 kochten ze 75,6 ton goud, een stijging van 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor en een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2021, het jaar voorafgaand aan de Russische invasie in Oekraïne.
Deze grote vraag van zowel particulieren als instellingen in China en Rusland stuwt de wereldwijde goudprijzen omhoog, waarbij spotgoud onlangs nieuwe recordhoogtes bereikte.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!