In een toespraak voor het Europees Parlement heeft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen woensdag bekendgemaakt dat nu 15 landen voorstander zijn van een prijsplafond op gas. Deze vrijdag zal er in Praag een officieel voorstel op tafel worden gelegd.
De discussies over een mogelijk Europees prijsplafond op gas lopen al langer dan vandaag, maar tot voor kort leek de weerstand te groot. Daar blijkt nu verandering in te zijn gekomen. Von der Leyen maakte woensdag bekend dat nu 15 landen voorstander zijn van het voorstel, een meerderheid onder de 27 lidstaten.
Informele top in Praag
De Commissievoorzitter bereidt zich voor op de informele top tussen staatshoofden die deze vrijdag in Praag zal plaatsvinden. Daar zullen de oorlog in Oekraïne, energie en de economische situatie de voornaamste agendapunten zijn. Ook zal Von der Leyen bijkomende maatregelen voorstellen die de kwetsbare energie-infrastructuur – zoals pijpleidingen onder zee – dienen te beschermen.
Veel landen willen deze winter de invoering van een tijdelijk prijsplafond op gas, om zo inwoners die lijden onder oplopende inflatie en exploderende energieprijzen in staat te stellen het hoofd boven water te houden. Daar kwam de EU nog niet aan toe omdat een aantal van de lidstaten tegen die maatregel zijn: zij vrezen voor de energiebevoorrading indien er een prijsplafond komt. Bovendien moet zo’n interventie goed worden uitgedacht, waardoor het veel tijd vergt.
Nu er meer voorstanders zijn, zal vrijdag bekend worden hoe scherp Von der Leyen de bocht precies maakt. “We moeten een scenario vermijden waarbij lidstaten tegen elkaar opbieden op de wereldmarkt en zo de prijzen in Europa opdrijven”, benadrukt ze.
Daarmee uit ze mogelijks kritiek op de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die door sommigen nu als een solist wordt gezien door zelf gas op te kopen en Europees gecoördineerde maatregelen af te wijzen.
België reageert
België is alvast een van de voorstanders, die in de tussentijd werken aan oplossingen voor de mogelijke voorraadproblemen die daarbij zouden kunnen optreden. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo (Open Vld) leiden die inspanningen. De Croo noemt de mededeling van de Commissievoorzitter “een belangrijke stap vooruit”.
“We dringen al langer aan op een ingreep in de gasmarkt om onze samenleving te beschermen”, staat te lezen in De Standaard. “Nu moet het nog concreet worden tijdens de Europese top in Praag.”
(as)