Er is wat opwinding over de uitspraken van Vooruit-kopstuk Conner Rousseau. Volgens hem “is de kans klein” dat Vooruit in een federale regering stapt. Maar achteraf nuanceerde hij dat toch wat. Het lijkt erop dat de socialisten ‘hard to get’ spelen. Ze weten dat kersvers informateur Bart De Wever (N-VA) hen nodig heeft.
In het nieuws: Rousseau stelt eisen bij regeringsdeelname, de puzzel van De Wever wordt moeilijker.
- N-VA-voorzitter Bart De Wever werd woensdag door de koning het veld ingestuurd als federaal informateur. Daarbij zal hij in alle stilte werken om te kijken wat mogelijk is. En terwijl een Arizona-coalitie tussen N-VA, cd&v, Les Engagés, MR en Vooruit voor de hand ligt, doet die laatste partij moeilijk. Want zomaar in een centrumrechtse regering stappen, daar heeft Rousseau geen zin in.
- “De hele Wetstraat gaat ervan uit dat wij zomaar meestappen in een regering met N-VA, liberalen en christendemocraten. Maar de kans is klein dat we dat doen”, aldus Rousseau bij VTM.
- “En ik weet dat mensen dan denken dat we bluffen. Maar het hoeft echt niet voor ons. Wij kunnen perfect Vlaams meebesturen en federaal niet. N-VA moet Open Vld maar proberen overtuigen om mee te doen. Samen hebben ze ook een meerderheid.”
- Dat klopt: zonder Vooruit maar met Open Vld is er een minieme meerderheid van 76 zetels, 1 zetel op overschot. Dat is dus haast niet werkbaar. Niemand van de regeringspartijen mag dan afwezig zijn wil men efficiënt wetten gestemd krijgen. Bovendien lijkt Open Vld voorlopig vastberaden om zich in de oppositie te nestelen.
- Maar schrijf Vooruit ook niet af. “Dat heb ik niet gezegd”, antwoordt Rousseau op de vraag of zijn partij dan in de oppositie gaat. “Wij werden beloond voor onze aanpak. Wij willen die verderzetten.”
- En zo komt er inhoudelijk een eisenpakket op tafel. Rousseau gaat daarmee in tegen de vier anderen. “Wij hebben de voorbije jaren ingezet op het beschermen van koopkracht en we hebben geïnvesteerd in gezondheidszorg. We zijn daarvoor ook beloond door de kiezer. Die vier partijen willen net besparen op de gezondheidszorg en willen geen eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. Dat staat gewoon haaks op het beleid waar wij voor beloond zijn.”
- Waar Georges-Louis Bouchez (MR) en Bart De Wever willen breken met het beleid van de Vivaldi-regering, wil Rousseau duidelijk nog wat overerven. En zo gaat het direct al over de inhoud. “Ze gaan het spel heel hard spelen”, is te horen bij een N-VA’er in Het Nieuwsblad.
Om te volgen: Er zijn obstakels genoeg, bij alle partijen.
- Vooruit wil dus niet weten van besparingen, tegelijk is dat het stokpaardje van De Wever. Het begrotingstekort moet naar beneden door minder uit te geven, vindt hij. Volgende week woensdag komt de Europese Commissie met een reeks aanbevelingen per land, om de tekorten bij te stellen. Voor België kan dat een eerste stap zijn naar het fameuze strafbankje. Volgens de nieuwe Europese regels mag het tekort maximaal maar 3 procent van het bbp zijn. België zat daar vorig jaar met 4,4 procent nog flink boven. Niet toevallig moet De Wever die dag weer naar de koning om verslag uit te brengen.
- En dan is er nog de staatshervorming, die N-VA koste wat kost erdoor wil krijgen. Daarbij gooit De Wever zonder pardon het confederalisme op tafel. Dat ligt moeilijk bij de Franstalige partijen. Die willen best wel praten over het hervormen van het land, maar niet volgens een methode waarbij bevoegdheden enkel van het federale niveau naar de regio’s gaan. Zo pleitte Bouchez voor de herfederalisatie van de gezondheidszorg en justitie.
- Bij Vooruit zou men er zelfs intern op gokken dat de onderhandelingen stuklopen, en dat De Wever alsnog bij de PS moet aankloppen om zijn confederalisme te bepleiten. De Franstalige socialisten zeiden eerder dat ze federaal in de oppositie zouden gaan, maar kunnen er terug bijgehaald worden. Het zou Vooruit een sterkere onderhandelingspositie geven. Dan komt het scenario van een verregaande staatshervorming weer op tafel, maar zal De Wever moeten inbinden op het vlak van besparingen.
- De PS er weer bij, het is een scenario waar de MR van gruwelt. De liberalen waren net zo blij dat ze van de PS verlost waren in de Waalse regering. Het was de reden waarom Bouchez zo snel mogelijk een deal wilde sluiten met Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés.
- In ieder geval lijkt de hoop op een supersnelle regeringsvorming alweer te zijn gaan liggen. Of zoals een N-VA-kopstuk het uitdrukt in Het Nieuwsblad: “De sleutel ligt dus in De Wevers gesprekken met Vooruit”.